Majdnem kész a tér

2019.03.26. 11:30

A fehérvári park ékessége lesz a megújult szökőkút a szoborpárral

Hétfőn délelőtt a megrendelő és a kivitelező közös bejárást tartott a III. Béla király téren. A beruházás a hamarosan befejeződő parkosítással válik teljessé, remélhetőleg a hét végéig.

Sági Zoltán

2018–19 leglátványosabb teljes körű felújítása e tér

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A bejárásra az érkező hidegfront előtti utolsó napsugaras órák egyikében került sor, amely egyúttal magyarázattal szolgált a készülő szökőkút közepén felállított faházikóra is. Mint a kivitelező elmondta, a műgyantával végzett munkálatok ideális hőmérséklete a 15 fok feletti, de a nedvesség, az eső sem használ a felhordásra kerülő bevonatnak.

A III. Béla király tér teljes felújítása 85 millió forintból valósul meg

A bejárás során Cser-Palkovics András polgármester, Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő és Bozai István városgondnok – a kivitelező jelenlétében – közösen adott tájékoztatást az utolsó simításokról. A polgármester, megköszönve a munkálatokban részt vevők igyekezetét, pár szóval utalt a téren történt késő őszi találkozóra is, amikor az elkészült útburkolat és a parkolók megtekintésekor még csak ígéret formájában esett szó a készülő parkosításról. „Szép, megújult terünk lett” – összegezte most benyomásait a polgármester. A terület önkormányzati képviselője, bár nem hallgatta el azt a hozzá beérkezett kritikát sem, hogy „túl sok lett a fa” – azért osztozott a polgármester azon reményében, hogy az elkészült park tetszeni fog az ottlakóknak. Kovács Béla Sándor, a minden elképzelhető észrevételre előre felkészült képviselő alaposságával arra is felhívta a figyelmet, hogy a park teljes mértékben majd csak évszakok múltán, a növényzet készre fejlődésével válik valóban teljessé. Bozai István városgondnok a III. Béla király téri projektet a 2018–19-es év leglátványosabb teljes körű felújításának nevezte.

2018–19 leglátványosabb teljes körű felújítása e tér
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szökőkutas térre, állagmegóvó felújításukat követően a korábbi, absztrakt, a női és a férfi princípiumokat ábrázoló szobrok kerülnek vissza. A két kútplasztika eredetileg 1978-ban készült, amikor az alkotó vélhetően még nem sejthette, hogy műve 41 év múltán új módon, egy vitatott, bináris világszemlélet rekvizítumaként is értelmezhetővé válik majd.

A III. Béla király tér teljes felújítása 85 millió forintból valósul meg. A tavalyi első ütemben a 19 új parkolóhely mellett új járdarészek is épültek, és megújult a teljes aszfaltburkolat. Idén márciusban megkezdték a hátralévő zöldfelületi munkákat: a már korábban telepített 31 darab díszfa – juhar, ostor, hárs, páfrányfenyő, cédrus, tölgy – és a díszcserjék mellé beültették a tavaszi virágágyást, illetve folyamatosan zajlik a park füvesítése és a murvasétány felújítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában