Ősidők óta orvosság

2019.02.16. 07:02

Teller Péter avatta be a látogatókat a méhészmesterség titkaiba Fehérváron

Kiállítás nyílt pénteken délután a Fekete Sas Patikában.

Palocsai Jenő

A tárlaton méhészeti szakkönyvek, eszközök és különleges mézek is megcsodálhatók

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kiállító családja öt generáció­ra tekinthet úgy vissza, hogy mindig volt valaki a szűkebb pátriában, aki szeretett foglalkozni a méhészettel, ami nem könnyű, de nagyon ősi és nagyon nemes elfoglaltság.

Teller Péter is a kaptárak között nőtt fel, és el is végezte itthon a méhésziskolát, majd a mesterképzést, de nyughatatlan természete messze vitte, így került Európa egyik legnagyobb fővárosába, Londonba.

A brit birodalomban nagy hagyománya van a méhészetnek, de ténykedése előtt a Royal Park területén nem hordták a nektárt, illetve a virágport a szorgalmas, ám szúrós rovarok. A magyar méhész érkezésekor felajánlotta a lehetőséget a park vezetésének, akik szinte azonnal igent mondtak rá, így Tellernek köszönhető, hogy újra van méhes az angol város szívében, II. Erzsébet királynő birtokán.

A tárlaton méhészeti szakkönyvek, eszközök és különleges mézek
is megcsodálhatók
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tegnap délután óta látogatható tárlat is a méhészetről szól, hiszen Teller régóta és szívesen gyűjt minden szakmájába vágó emléket, többek között szakkönyveket a 17–18. századtól napjainkig. De találkozhat a látogató méhészeti eszközökkel, védőfelszerelésekkel és különféle mézekkel is.

A kiállítás egyben beharangozója a Székesfehérváron rendezendő Országos Méhész­találkozónak, ami egyben vásár is. A kiállítás március 3-ig látogatható, keddtől vasárnapig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában