az elavult hálózat hamarosan a múlté

2019.02.27. 07:00

Tavaszra már megújul a dégi általános iskola

Az általános iskola másik szárnyát új funkciókkal ruházták fel – kényszermegoldásként.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hónapok óta munkagépek, platós kisteherautók és munkások sürögnek-forognak a dégi Dr. Kovács Pál Általános Iskola és AMI környékén. Kint látványos a megújulás: az önkormányzat jóvoltából új, kovácsoltvas kerítés, térkő és zöldfelület fogadja az intézménybe érkezőket. Sőt, a korábban egy baleset következtében megsérült fő lépcsősor újra áll, szintén megújult kinézettel. De bent is nagy változások zajlanak: az iskolások az épület újabb szárnyát használják, hiszen a régi épületrészt szétbontották. Mármint nem ők, hanem a szakemberek, akik a korábbi padló- és falburkolatot teljesen leverték, hogy azok mögé tudjanak ásni.

Tavaly ősszel kezdték

– Az iskola épületének felújítása tavaly ősszel kezdődött meg. A munka több pénzügyi forrás részeként mintegy 30 millió forint, ezenfelül költségvetési forrásból több mint 21 millió forint felhasználásával, a tulajdonos önkormányzat és a tankerületi központ közreműködésével zajlik – tájékoztatott Török Szabolcs tankerületi igazgató. Ugyancsak tőle tudjuk azt is, hogy a projektnek köszönhetően megvalósul a kétszintes épület összekötő folyosóinak oldalfal- és aljzatburkolat-cseréje, a lépcső felújítása, a folyosó oldal- és mennyezeti felületeinek festése, az akadálymentesített mosdók kialakítása, illetve az épület bejárati ajtajának cseréje, valamint akadálymentesítése. Ezzel párhuzamosan az épület teljes elektromos hálózatának felújítása, a tantermek belső tereinek festése, a műanyag padlóburkolatok cseréje is elkészül. Előbbi magában foglalja a vezetékhálózat és az elektromos berendezések, kapcsolószekrények cseréjét is.

Pár nappal ezelőtti állapot: a padló és a falak még burkolatra várnak
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Mindez a hálózat elavultsága miatt indokolt, illetve a villamos berendezések érintés- és tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatán való megfelelés, az üzembiztonság, valamint a munkabalesetek megelőzése érdekében történik – tette hozzá a tankerületi igazgató. Mivel a felújítás az iskolaépület valamennyi helyiségét érinti, az oktatás jelenleg a község ideiglenes helyiségeiben zajlik. Például a számos rendezvénynek helyt adó közösségi teremben. Török Szabolcs zárásképpen elmondta: a tanulók előreláthatóan márciusban vehetik birtokba a megújult intézményt – de addig is biztosítják számukra a minőségi oktatáshoz szükséges körülményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában