Cél a megelőzés

2019.02.11. 17:30

A polgárőri jelenlét prevenciós hatású Fehérváron

Halad az úgynevezett palotavárosi polgárőrcsoport tagtoborzása. Társasházak közgyűlésein folyik róla a szó. Önkormányzati képviselők, polgárőrvezetők, közös képviselők összjátéka.

Majer Tamás

Schmöltz Miklós szerint (középen) más városrészekbe is adaptálható lesz a program

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint arról már korábban is beszámoltunk, munkakapcsolatra lépett egymással a két fehérvári polgárőr szervezet, a Székesfehérvári Városi Polgárőr Egyesület és az Alba Regia Polgárőr Egyesület.

Az együttműködés egyik része a palotavárosi polgárőrcsoport felállítása.

Növelnék a létszámot

Schmöltz Miklós – számos lakóház közös képviselője – kereste fel az elgondolással a polgárőröket; vele beszélgettünk. Kifejtette, javítani szeretnék a Palotavárosban élők szubjektív biztonságérzését. Hogyan? A polgárőrség létszámának emelésével. A cél, hogy a tulajdonosi szemlélet mentén felébresszék az emberekben a lokális környezet megvédésének elvét. Vagyis a palotavárosi polgárőrök legyenek valóban palotavárosiak! A toborzást a társasházak közgyűlésein kezdik meg. A közös képviselők feladata – ha vállalják, s miért ne tennék –, hogy jelezzék a lakók felé, érdemes megállapodni a polgárőrökkel. A lehetőségről nemrégiben tájékoztatta őket a két palotavárosi önkormányzati képviselő, Viza Attila és Farkas László, valamint Moizer Attila és Pintér László, a két polgárőrség vezetője.

Fontos, hogy csak olyan társasházba léphetnek be a polgárőrök, amellyel előbb szerződést kötöttek. Ezt meg kell szavazniuk a lakóknak, de mivel egy garasukba se kerül, ezért ez, Schmöltz szerint, sehol se lehet gátja a munkának.

Schmöltz Miklós szerint (középen) más városrészekbe is adaptálható lesz a program
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az első lakógyűlésen, ahol feldobták a lehetőséget, „egy másodperc” alatt elfogadták az együttműködést.

– Két ember ott azonnal jelezte, beállnának a polgárőrök közé – emelte ki a Schmöltz Miklós. Sőt, az együttműködés hírére az elmúlt hetekben a polgárőröknél közvetlenül is jelentkeztek már leendő tagok.

A fenti lakógyűlés egy 37 lakásos társasházban esett. Egyikük látássérült, belőle diszpécser lehet. A célszám 40 új, kifejezetten palotavárosi polgárőr toborzása.

A megelőzés a cél

A polgárőri munkának Schmöltz Miklós szerint a megelőzés a lényege:

– Ha egy terület rendszeresen felügyelve van, ott ki sem alakul a probléma. A polgárőrnek igazoltatni ugyan nincs joga, de felszólíthatja a törvényes magatartásra azokat, akik azt megszegik, ha kell, rendőrt hívhat, és az ő megérkezésükig visszatarthatja a jogsértőket – utalt itt többek között a Palotaváros egyes közterületein szívesen iszogató-dáridózó fiatalokra, akik ezzel biztosan csökkentik mások személyes biztonságérzetet.

Az újonnan belépő polgárőrök jogi képzést és rendőrségtől vett oktatást kapnak, mielőtt részt vesznek a 3 hónapos próbaidőszakon.

– Moizer Attila mindig hangsúlyozza, hogy a polgárőrök önvédelmi oktatást is kapnak, s hogy hosszú távon ezek az emberek magabiztosabbá, nyugodtabbá válnak, mert tudják, tesznek valamit a közösségükért – hangsúlyozta Schmöltz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában