Program az oktatásért, közlekedési kedvezmény

2019.02.03. 07:00

Négy fontos javaslat hangzott el a fehérvári költségvetésről a Városházán

Négy fontos, az idei költségvetésbe betervezett társadalmi célt jelölt ki az önkormányzat. Ezeket jelentette be pénteken a polgármester.

Bokros Judit

A dolgozókat segítendő, tervezik, hogy az év egyik hónapjában a teljes árú, úgynevezett dolgozói, helyi bérlet fél áron lesz megvásárolható. Képünk csak illusztráció!

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András a városházi sajtótájékoztatón elmondta: a helyi vállalkozóknak, vállalatoknak és Fehérvár valamennyi munkavállalójának köszönhetően tavaly rekordösszegű, több mint 20 milliárd forintos helyi adóbevétele volt a városnak. Az önkormányzat ezért idén gondoskodik arról, hogy a kiemelkedő gazdasági teljesítményből minden fehérvári részesüljön.

Így a fehérvári magánszemélyeket terhelő adót 2019-ben sem vezetnek be, s lehetővé vált még, hogy a költségvetési tervezetben, külön forrást biztosítva négy fontos társadalmi célt jelöljenek meg.

A polgármester az előző nemzedékek munkáját megköszönve egyrészt javasolja, hogy minden fehérvári, állandó lakhellyel rendelkező, 65 év feletti ember egyszeri 5000 forintos támogatásban részesüljön az év során (ez ellenzéki javaslat is volt – tette hozzá). A várhatóan pénzbeli támogatást az év közepe felé fizethetik majd ki. Másrészt, a dolgozókat segítendő, tervezik, hogy az év egyik hónapjában a teljes árú, úgynevezett dolgozói, helyi bérlet fél áron lesz megvásárolható. A kiesett összeget az önkormányzat megtéríti a szolgáltatónak. Ezzel az intézkedéssel a közösségi közlekedést használókat szeretnék segíteni, s várhatóan áprilisban vásárolható meg a kedvezményes bérlet. Ám ennek pontos időpontjáról, a részletekről előzetes tájékoztatást adnak. A város itt azt is vizsgálja majd, hogy az olcsóbb bérletkonstrukcióval lehet-e utasszámot növelni? A harmadik javaslat szerint a sikeres Alba Innovár programot kiterjesztenék a fehérvári iskolákra is. Tehát, költségvetési javaslat, hogy elinduljon az Okos Tanterem program, amelynek keretében a következő években minden fehérvári iskolát ellátnak a digitális kompetenciák fejlesztéséhez szükséges eszközökkel, és a személyi feltételeket is megteremtik. Egy, az élménypedagógiát segítő pilot-program indulna tehát 2019-ben, a gazdasági élet szereplőinek együttműködésével.

A dolgozókat segítendő, tervezik, hogy az év egyik hónapjában a teljes árú, úgynevezett dolgozói, helyi bérlet fél áron lesz megvásárolható. Képünk csak illusztráció!
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A negyedik cél az, hogy a jövőorientált digitális képességek elsajátításának lehetőségét a felnőttoktatásra is kiterjesszék. Vagyis, az önkormányzat – tudomásuk szerint az országban elsőként – részt vállal a munkások digitális technológiára és robotok kezelésére való átképzésében. Ez a munkáltató, az önkormányzat és az állam szerepvállalásával lenne biztosítható – fogalmazott a polgármester.

A költségvetés tervezetét – az említett javaslatokkal – február 8-án nyújtják majd be, a város képviselő-testülete pedig február 15-én szavaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában