kiemelt figyelemmel az új iskoláért

2019.02.04. 14:00

Megújítják az útburkolatot Úrhidán a körforgalomtól a településtábláig

A képviselő-testületnek már a ciklus eleje óta határozott szándéka a belterületi úthálózat ütemezett fejlesztése – mondta el lapunknak a polgármester.

V. Varga József

Fáradhatatlanul lobbiznak – Az új iskola és a tornaterem látványterve

Fotó: FMH Archív

Mivel ilyen jellegű pályázatok nem kerülnek kiírásra, így a vis maior támogatások és az önerős források jelentenek pénzügyi lehetőséget a felújításokra. A vis maior keretből és az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatásából az elmúlt években mintegy 5 kilométernyi utat és 600 méter hosszúságú járdát sikerült építeniük. A fedezet az idei évre is rendelkezésre áll a tervezett öt utca szilárd burkolattal történő kivitelezésére, csaknem 3 kilométer hosszban.

Útfelújítás, szabadidőpark, sportpark és futókör, napelem

– Amennyiben ezek elkészülnek, elmondhatjuk, hogy összességében talán nem is állunk annyira rosszul az aszfaltozások kapcsán – fogalmazta meg Bognár József polgármester.

Az Arany János utcai szabad­időpark bővítésének harmadik ütemében – a Leader közösségi célú fejlesztések nyomán – még az idén megvalósulhat a sportpark kialakítása. Kétszáz méter hosszúságú futókört építenek és tizenöt kültéri fitneszeszközt telepítenek. A terület továbbfejlesztésére az elmúlt két évben három ingatlant is vásárolt az önkormányzat közvetlenül a park mellett.

Várhatóan a gazdasági szereplők mellett ebben az évben az önkormányzatok számára is megnyílik a lehetőség napelempark építésére. A falu a beruházáshoz szükséges egyhektáros területtel és az áramszolgáltatóval kötött csatlakozási megállapodással startra készen várja a fejleményeket.

Fáradhatatlanul lobbiznak – Az új iskola és a tornaterem látványterve
Fotó: FMH Archív

– Nem mondtunk le a Kossuth utca felső szakaszának komplex rekonstrukciójáról sem – folytatta Bognár József polgármester –, továbbra is keressük a pályázati lehetőséget. A burkolat szélesítésére, a járda és a csapadékvíz-elvezetés kiépítésére jogerős építési engedélyekkel rendelkezünk.

A település közlekedésének fő tengelyét adó, gyűjtőútként funkcionáló Dózsa utca szélesítése (a jelenlegi 4-ről 5 méterre) is elodázhatatlan feladat. Az úton nemcsak a személygépkocsi-forgalom nagy, hanem jelentős a tömegközlekedés és a tehergépjármű-forgalom.

A Magyar Közúttól kapott információk alapján az idén a Modern falvak programban a körforgalomtól a településtábláig felújításra kerül az útburkolat.

Bognár József polgármester
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Az úrhidaiak régi álma az új iskola és a tornaterem – emelte ki végezetül Bognár József. – Önkormányzatunk a szakminisztérium ígéretét bírja, miszerint a létesítményekre az indokoltság alapján kiemelt figyelemmel lesznek. Tavaly Nagy István agrárminisztert és Fürész Tünde miniszteri megbízottat, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkárt is körbekalau­zoltuk az intézményben, s levelet írtunk Bódis József oktatásért felelős államtitkárnak.

Kapcsolatban állnak a Székesfehérvári Tankerülettel, mint intézményfenntartóval, és a múlt év végén a térség országgyűlési képviselőjével, Törő Gáborral is tárgyaltak a témában. Várhatóan lehetőség nyílik egy nagyobb volumenű, több ütemben megvalósítható fejlesztésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában