nemzetközi könyvajándéknap

2019.02.22. 07:40

Közel ezer kötetet visznek Székelyföldre

Közel ezer kötet gyűlt össze a nemzetközi könyvajándéknap keretein belül Székesfehérváron, melyeket májusban visznek a Székelyföldre, a csíkpálfalvai általános iskola gyermekeinek.

S. Töttő Rita

A könyvtár által adományozott kötetek a Budai úti könyvtárban

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Nagy ívű könyvadomány gyűlt össze a napokban Székesfehérváron, melyet a Fehérvár Médiacentrum és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár visz a székelyföldi gyerekeknek. Fehér Ilona, a csíkpálfalvai Márton Ferenc Általános Iskola igazgatója kereste meg még a tavalyi év folyamán a csíki versünnep székesfehérvári mentorait egy felvetésével. A célja az volt, hogy a nehéz helyzetben lévő iskola gyermekeit könyvadományokkal segítsék. Ennél azonban nagyobbat álmodtak a fehérváriak. A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban gyűjtötték össze az adományokat, melyekhez maga a könyvtár is gáláns támogatással járult hozzá.

A könyvtár által adományozott kötetek a Budai úti könyvtárban
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Horváth Hella, a könyvtár kommunikációs munkatársa a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: közel hatszáz könyvet tudtak erre a célra felajánlani. Egyébként is minden esztendőben igyekeznek egy-egy nagyobb készlettel segíteni a rászorulókon, mégpedig február 14-én, a nemzetközi könyvajándéknap keretein belül. Így idén, mivel épp e nap előtt érkezett a megkeresés, természetes volt, hogy a székelyföldi települések – Csíkpálfalva, Csíkcsomortán és Csíkdelne – lakóinak ajánlották fel az adományt. S mivel több szervezet és civil személy is csatlakozott a kezdeményezéshez – többek között a Szent István Művelődési Ház, illetve Sohonyai Edit fehérvári írónő is –, így mintegy ezer kötetet sikerült összegyűjteni. Ennek köszönhetően pedig nemcsak az iskola gyermekeinek juthat könyv, de a települések felnőttkönyvtárába is. Az adományt a könyvtár segítségével a Fehérvár Médiacentrum munkatársai és Deák Lajosné, a fehérvári önkormányzat határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatokkal megbízott tanácsnoka juttatja el Székelyföldre májusban, a csíki versünnep idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában