Aprónép a Kastélyban

2019.02.28. 07:00

Az első bölcsőde nyílt meg a Vál-völgyében Felcsúton

Akkor van jövője egy településnek, ha az ott élők maguk is hisznek benne – mondta Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár a Kastély Óvoda bölcsődei szárnnyal bővített avatóján. A Váli-völgyben Felcsúton nyílik az első bölcsőde, melyet a kormány újabb családtámogatási programjának meghirdetése előtt kezdeményeztek.

Zsohár Melinda

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Megyénkben 20 településen építenek vagy újítanak fel bölcsődéket, köztük 14 olyan helyen, ahol nem volt korábban a legkisebb korosztálynak szóló gondozói-pedagógiai ellátás, hangzott el a szerdai avatóünnepségen. Bárányos Gáborné intézményvezető köszöntötte a háromcsoportos, 42 kisgyereket befogadni képes bölcsődei szárny avatóján a vendégeket, köztük Novák Katalin államtitkárt.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az épülethez stílusban illeszkedő bölcsőde közel ezer négyzetméterrel növelte a patinás, klasszicista portikusszal ékes óvodát, hamarosan befejeződik a játszóudvar felújítása és kibővítése, megtoldva a kicsiknek szóló közlekedési játszóparkkal. A korszerű bölcsődei étkeztetési igényeknek megfelelő, kétszintes, modern eszközökkel ellátott konyha is helyet kapott az épületben. A beruházás 450 millió forintjából 245 millió állami támogatást kapott az önkormányzat, a másik felét saját forrásból fedezték.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az avatón a megszólalók valamiképpen személyes érzéseiket és véleményüket is tolmácsolták. Mészáros László polgármester – két gyermek édesapja, s immáron nagyapa is – elmondta, mennyire szívügyének tekintette a képviselő-­testület a gyermekek és a fiatalok támogatását. A gyermek a jövő záloga, hangsúlyozta, s utalt a Váli-völgy népességmegtartó erejére. Adottak a munkahelyek, az élhető vidéki élet, a minőségi szakmai munkát végző bölcsődei és óvodai pedagógusok pedig kiteljesíthetik hivatásukat a megfelelő külső körülmények között.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagy segítség a családoknak

A kormány családvédelmi programjának kiemelt része a bölcsődék létesítése, idézte Orbán Viktor miniszterelnököt Novák Katalin államtitkár. Személyes mondandójaként elmondta, hogy első gyermeküket hosszas megfontolás után bölcsődébe íratták, s meg-

győződhettek róla, Magyarországon magas színvonalú bölcsődeszakmai képzés és munka folyik. A háromgyermekes édesanya hivatkozott a kétszülős családokra, ahol mindketten dolgoznak, s jó kezekben hagyhatják gyermekeiket a legkisebbeket óvó-nevelő intézményekben.

Hangsúlyozta az egyszülős családoknak különösen fontos segítséget, amelyet e módon is nyújtani kíván a kormányprogram. Minden településen lesz bölcsőde, ahol legalább 40, három év alatti kisgyermek él, illetve ahol legalább öt szülő igényli ezt a szolgáltatást, mondta. Emlékeztetett a nagyszülői gyed bevezetésére, amely anyagilag is több lehetőséget nyújt a gyermekeket vállaló pároknak és az együttműködő generációknak.

Óvodások műsora színesítette az avatóünnepséget
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A református egyházközség nevében Hős Csaba lelkész kívánt áldást a gyermekekre és a gondozóikra, az intézményre. Varga Imre katolikus plébános emlékeztetett rá, hogy a számoknál beszédesebben tükrözi a lényeget a szemlélet, amely a bizakodásról és a reményről szól. Ha gyermek születik egy családba, s annak a közösség is örül, s támogatását adja hozzá, akkor „valami nagyon szép történik Istenért”, mondta. Az óvodás Süni csoport szép műsora zárta a családias hangulatú avatóünnepséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában