elvárás lehet a középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

2019.02.21. 07:00

Ingyenes nyelvtanfolyam is segít a nyelvvizsga elvégzésében

Közeleg 2020, s vele az a határidő, amikortól kezdve – jelenleg legalábbis úgy tűnik – kötelező lesz a középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez. Mennyire lehet reális ez az elvárás?

A nyelvvizsga megszerzése, megléte ma már alapkövetelménynek számít a későbbi, munkaerőpiaci boldoguláshoz

Fotó: FMH Archív

Az említett követelmény egy 2014-es jogszabályban jelent meg, 2020-as bevezetési határidővel. Ugyan nemrég felröppent az a hír is, hogy a kormány kitolja a határidőt, ám hamar megérkezett a cáfolat, amely szerint „…a minisztérium nem tervezi a dátum eltolását, az ezzel ellentétes sajtóhírek tévesen jelentek meg”.

936 nyelvi óra

Az elvárás tehát jövőre a legalább közép B2 szintű, általános nyelvi, komplex típusú nyelvvizsga, vagy azzal egyenértékű okirat. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint jó az irány, mert a felsőoktatási intézmények feladata elsősorban a szaknyelvi képzés. Ezért jó, hogy a felvételnél már van egy nyelvvizsga. Azt is hozzátette, hogy a Nemzeti Alaptanterv legalább 936 tanórát biztosít minden tanulónak az érettségiig a közoktatásban. Ennek az óraszámnak elméletben bőven elegendőnek kellene lennie egy nyelvvizsga megszerzéséhez.

A kétkedő hangok azonban fölvetik: nőhet az esélykülönbség a jelentkezők között, hiszen akik olyan középiskolába járnak, ahol magasabb óraszámban tanítják az idegen nyelvet, azok több eséllyel szereznek nyelvvizsgát, mint például a szakgimnáziumokban tanulók. Ott ugyanis általában alacsonyabb óraszámban oktatják az idegen nyelvet, a szülők pedig nem minden családban engedhetik meg maguknak azt, hogy különórákra járassák a gyermeküket.

Valahol heti 12 az óraszám

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban van német specialitású osztály is, ám a legtöbb osztály angolt tanul emelt óraszámban. Az angol nyelvi specialitású, az öt évfolyamos nyelvi előkészítős és a hat évfolyamos gimnáziumi osztályban az angol az elsődleges. A négyéves nyelvi specialitású (angol, német) osztályokban a tanulók az első két évben 7, illetve 6 órában, a továbbiakban heti 5 órában tanulják a fő nyelvet. Azonban van olyan nyelvi előkészítős képzése az intézménynek, ahol az első évben 12 órában történik az angol nyelv tanulása, a németórák száma pedig heti 6 óra.

A szakgimnáziumi, művészeti tagozaton a tanulóknak heti négy órájuk van. Korábban ez három volt, így ez is előrelépés. Ráadásul a negyedik órát az úgynevezett szakmai nyelv oktatására kell fordítani – tudtuk meg Kasper Teréz nyelvtanártól. Ő is úgy látja: a heti négy óra összességében kevés az elvárt nyelvvizsga megszerzéséhez, bár az elmúlt években javultak a tagozaton ezek az eredmények.

A nyelvvizsga megszerzése, megléte ma már alapkövetelménynek számít a későbbi, munkaerőpiaci boldoguláshoz
Fotó: FMH Archív

Legalább egy, akár kettő?

A szakgimnazisták esetében az idegen nyelvi óraszámok növelésére a szakmai tantárgyak elsajátításához biztosítandó időkeretek nem adják meg a lehetőséget. Ám a hatékony tanítási és tanulási módszereknek köszönhetően ők is kellő alapokat kapnak ahhoz, hogy akár a szakképző évfolyam végére sikeres nyelvvizsgát tegyenek.

A tanárnő szerint a gimnáziumi osztályokban adottak a feltételek és az óraszámok ahhoz, hogy a tanulók legalább egy, de akár két idegen nyelvből is sikeres vizsgát tegyenek. Sőt, többen a felsőfokú bizonyítványt is megszerzik a gimnáziumi éveik alatt.

A B2 szintű vizsgáról Kasper Teréz elmondta: ez eggyel magasabb a B1-nél, ami a középszintű érettségi szintjének felel meg. Jelenleg az alapóraszámú osztályokban az előírt kimenet a B1 szint, azonban az emelt óraszámú idegen nyelvi képzésnek köszönhetően évről évre mind többen választják a B2, emelt szintű érettségi vizsgát az iskolában.

Nem tűnik túlzásnak

Azt már Vizi László Tamásné igazgatótól kérdeztük: vajon az iskola biztosít-e délutáni pluszórát a felvételire készülő szakgimnáziumi tanulóknak? „Igen, vannak nyelvvizsgára felkészítő tan órák olyan pedagógusokkal, akik bírnak nyelvvizsgaközpontban szerzett tapasztalattal” – válaszolta az igazgató. Ám hozzátette: jellemzően ezekkel a lehetőségekkel is inkább a gimnazisták élnek, hiszen a művészetis fiataloknak késő délutánba nyúló műhelygyakorlatuk van.

Nagy Noémi jogász- vagy bölcsészképzésben tanulna tovább, most a 11/A, angol nyelvi specialitású osztályba jár. Ő igen magas óraszámban szívja magába az angolt, amelyből már meg is van a jövőre esedékes felvételihez szükséges középfokú, komplex nyelvvizsgája. Ezt a nyári időszakban tette le, ezért kellett néhány pluszórát vennie saját maga megerősítéseként. Számára nem tűnik túlzásnak az új elvárás, ám ez nyilván annak is köszönhető, hogy intenzíven tanulhat nyelvet az iskolájában.

120 órás ingyenes nyelvtanfolyam

A Váci Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola német nyelvtanára, Virányi Enikő szerint nem reális egységesen elvárni a továbbtanulni szándékozó diákoktól a középfokú nyelvvizsgát. Náluk a szakgimnáziumi képzésben a közlekedésgépész szakmát tanulók összesen heti öt órában tanulják a német nyelvet. Ebből négy óra a hivatalos tanrendben szerepel, az iskola pedig plusz egy órát biztosít a szabad órakeretből. A szakmai gyakorlatok miatt azonban nem egyenletes a nyelvórák eloszlása: előfordul, hogy egy héten csak kettő van, a másik héten pedig több. Az elsősökkel az alapoktól kezdik a nyelvtanulást, így juthatnak el a negyedik év végére a középszintű érettségiig, ami azonban a B1-es, alapfokú szintnek felel meg. Tehát a felvételihez nem lenne elég. Az a szakgimnáziumi diák, aki tovább akar tanulni, különórákon kap lehetőséget a felkészülésre. Az idei tanévben a Szakképzési Centrum jóvoltából van lehetőség egy 120 órás külön nyelvtanfolyamon részt venni, amely diákoknak teljesen ingyenesen biztosít további nyelvgyakorlási és -tanulási lehetőséget. A Váciban tanuló diákok zöme a szakma megszerzése miatt választja ezt az iskolát, az egyetemre való továbbtanulási szándék kevéssé jellemző ebben az iskolatípusban. Virányi Enikő azt is hozzátette: a felkészülésben a feltételek mellett nagyon sokat számít a diák egyéni képessége, akarata és motivációja.

LEHETŐSÉG A KÜLFÖLDI NYELVTANULÁS

Orbán Viktor miniszterelnök február eleji évértékelő beszédében jelentette be, hogy a kilencedikes és a tizenegyedikes diákok kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, amelynek költségét a kormány állja, és amelynek célja, hogy a nyelvtan megtanulása mellett merjenek megszólalni a diákok az adott idegen nyelven. Ez azonban nem lesz kötelező, csupán lehetőség a középiskolások számára – idézte a magyarnemzet.hu Bódis József oktatási államtitkárt az ECHO TV Napi aktuális című műsorából. A politikus hozzátette, hogy csoportosan és egyéni pályázati rendszerben is lehet majd támogatást igényelni. A kéthetes nyelvtanfolyamon való részvételhez az államtitkár szerint szükséges lesz megfelelő előképzettség, különben nem lehet igazán sikeres a kétszer két hét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában