ha tudták volna, mit takar az „Élő Könyvtár”

2019.02.02. 08:00

Hősök tere: tiniknek transzneműt?

Szülői megkeresés érkezett hozzánk pár nappal ezelőtt: városi általános iskolák 10–14 évesei szerdán délelőtt olyan rendezvényen vettek részt, ahol transznemű személy állt eléjük és beszélt nekik másságáról.

Sági Zoltán

The name sells! – a név eladta a rendezvényt

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A szülők gyermekeiktől értesültek az esetről, akik a látottakat feldolgozandó hozták szóba otthon a témát. Az eset felkeltette érdeklődésünket, így utánajártunk a történteknek – ám menet közben világossá vált: a téma olyannyira kényes, hogy az érintett iskolák, éppúgy, mint a szülők, anonimitásuk megőrzését kérték. Így a helyi megszólalók adatait szerkesztőségünk – bár megőrzi, de – bizalmasan kezeli. A szerdai rendezvény egy speciális sorozat egyik állomása volt, amely 2018 végén vette kezdetét nagy hírverés közepette, hiszen Philip Zimbardo professzor is itt volt a Köfém Oktatási és Művelődési Központban november 6-án rendezett „kick off ” rendezvényen. A multi terminust már Raffai Barbarától, a Hősök Tere Kezdeményezés ügyvezetőjétől kölcsönöztük, akivel elsőként telefonon értekeztünk.

A szakember – akit a hazai sajtóban világmárkák marketingeseként emlegetnek, ám a LinkedIn profilja tanúsága szerint a leghosszabb ideig mégis a CEU toborzási és marketingigazgatója volt – lapunknak elmondta: a programot, amely – célja szerint – tudást és eszközöket ad az együttműködő és befogadó közösségek fejlesztéséhez, kifejezetten az Arconic és annak alapítványa felkérésére állították össze. Arról azonban, hogy e héten szerdán Barbi (aki csak névrokona az ügyvezetőnek), a fiúból lett lány is a 10–14 éves korú iskolások elé lép, nem értesítettek senkit, sem a megrendelő Arconicnál, sem az iskoláknál – az egyik igazgatója ki is emelte: ha tudták volna, mit takar az „Élő Könyvtár” műsorblokk, akkor arra legalább a 10 éveseket nem nevezik be. Ugyanakkor egy másik iskola igazgatóhelyettese elmondta: a Hősök Tere Kezdeményezést már a hatodikos etikatankönyv is megemlíti, a (transz?)szexualitás témája pedig a hetedikes-nyolcadikos etikatananyag része.

Négy kérdést írásban elküldtünk Raffai Barbara ügyvezetőnek, aki sajtóközleménnyel válaszolt, amelynek tartalmát egyelőre még nem sikerült kölcsönösen egyértelmű kapcsolatba hoznunk a feltett kérdésekkel – de olvasóink hátha sikerrel járnak.

Kérdéseink:

1. Hogyan fordulhatott elő, hogy 10–14 éves gyermekek a transzneműséggel, a transzszexualitással kapcsolatos élő interjú részeseivé váltak? Így tervezték, vagy véletlen volt – vagy mindegy volt?

2. Létezik Önöknél ilyen szempont vagy szakvélemény, hogy hány éves kor fölött tartják érettnek a kicsiket erre a témára?

3. A részt vevő iskoláknak lett volna választási lehetőségük? Tudtak róla, hogy ez a konkrét tartalom is a program része? Egyeztettek konkrétan a programtervezés során e témáról?

4. Mi a Hősök Tere Kezdeményezés szakmai véleménye a kialakult helyzetről? Jogosnak érzik a szülők felháborodását, vagy inkább gondolkodásbeli korszerűtlenségnek tekintik azt?

The name sells! – a név eladta a rendezvényt
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A válasz: „Az eseményen a Hősök Tere Kezdeményezés előadói mellett, meghívásunkra a tőlünk független, de hasonló társadalmi ügyekért dolgozó Élő Könyvtár program és annak két szereplője, egy látássérült és egy transznemű személy is bemutatkozott. Számukra a Hősök Tere képviselője és a gyerekek is feltehették kérdéseiket. A kb. 5 perc hosszúságú programpont során a gyerekek betekintést kaphattak a fogyatékossággal vagy mássággal élőkkel való személyes beszélgetést, így e társadalmi jelenségek jobb és közvetlen megismerését szolgáló Élő Könyvtár programba, illetve annak két „könyve” életébe. A teljes kb. másfél órás eseményen a gyermekek ezen felül megismerkedhettek a Hősök Tere céljaival, a mindennapi hősiesség fogalmával és például nagykövetével, Harcsa Veronika énekesnővel is, aki saját életén keresztül beszélt és énekelt az önbizalom, a magabiztosság és az önmagunkba vetett hit a sikeres életben való fontosságáról. Sajnálatunknak adunk hangot, amennyiben a résztvevők vagy szüleik között van, akiben indulatokat gerjesztett a program egyik eleme. A Hősök Tere szellemisége értelmében felajánlottunk a szülőknek és az iskolának egy találkozót, amelyen, akár az Élő Könyvtár képviselőivel együtt, személyesen is beszélgethetünk ezekről a kérdésekről. Emellett a jövőben, még inkább tiszteletben tartva egyes témák érzékenységét, az eddigieknél jóval nagyobb figyelmet fogunk fordítani arra, hogy programjainkról, illetve meghívott előadóinkról részletesebb előzetes információt adjunk, segítve a meghívottak részvételre vonatkozó döntését.”

Az egyik panaszos szülő az adatgyűjtő beszélgetés során váratlanul az Én a robot című filmből idézett: „a válaszok már készen vannak, csak jól kell kérdezni”. Értette ezt arra, hogy tán, ha előre megkérdezik: „tessék mondani, transzszexuális lesz?” – akkor egyenes választ kaptak volna. Lehet, hogy mi sem kérdeztünk jól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában