Trianonról szólt az emlékülés

2019.02.05. 08:00

„Elszánva a jelenben, és bízva a jövőben”

Az 1919 elején hatalmon lévő Berinkey-kormány ellen szinte napra pontosan száz éve bizalmatlansági indítványt fogadott el a Fejér Megyei Törvényhatósági Bizottság. Erről is szó esett a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság első közönség előtti megmutatkozását is jelentő hétfői konferencián.

Majer Tamás

Bátor, eltökélt, politikailag jól átgondolt lépésnek nevezte a száz év előtti Fejér megyei határozatot Vizi László Tamás

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Száz évvel ezelőtt forrt a világ. El se lehetett képzelni, mit hoz a másnap. A Temze partján ugyanúgy, mint a Rajna-vidéken. Berlinben barikádok voltak. Különösen átalakult a Duna-medencei térség, a közép-európai régió. Új világ kezdődött, amely megváltoztatta a korábbi időszakot, lezárt egy hosszú múltat és elindított valami mást. A kortársak nem tudták, milyen izmusok és ideológiák határozzák meg az eljövő új világot. S hogy milyenek lesznek az új határok az új Európában… – vezette fel az eseményt Vizi László Tamás, az emlékbizottság elnöke.

– Fejér vármegye közönsége a törvényhatósági bizottság útján, múltjához híven, elszánva a jelenben, és bízva a jövőben, Berinkey Dénes kormányával szemben mélységes bizalmatlansággal viselkedik, és erről úgy a kormányt, mint a törvényhatóságokat értesíti – eme idézet felolvasásával kezdte köszöntőjét Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke.

Száz évvel ezelőtt a megyeházán, gróf Károlyi József korábbi főispán előterjesztésére, megyénk akkori vezetői a hatalomban lévő, Berinkey Dénes vezette magyar kormánnyal szemben foglaltak állást. Bátor, eltökélt, politikailag jól átgondolt lépésnek nevezte ezt a tettet Vizi László Tamás. Ekkor már túl volt az ország az 1918-as őszirózsás forradalmon, s fékevesztetten robogott a tanácsköztársaság felé.

Bátor, eltökélt, politikailag jól átgondolt lépésnek nevezte a száz év előtti Fejér megyei határozatot Vizi László Tamás
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester arra hívta fel a történelmi visszatekintésre kész hallgatóság figyelmét, a nagy háború előtt Fejérben és Fehérváron élő emberek ugyanúgy élték a mindennapjaikat, ahogy ma mi éljük. Kifejezte, a háború és az országcsonkítás következtében egy olyan jövőbe csöppentek, amelyet biztosan nem álmodtak meg maguknak.

Az előadások után, amelyekről tematikus oldalainkon hamarosan hosszabban is beszámolunk, a szervezők felhívást tettek közé. Kérik, akinek megyei vonatkozású, a nagy háborúról, a trianoni döntésről vagy annak következményeiről tanúskodó tárgyi emlék, magánokirat van tulajdonában, bocsássa a megyei levéltár vagy a Szent István Király Múzeum rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában