A falfirka folklór

2019.02.16. 07:00

Egy új könyvtár és egy új színházterem is elkélne Fehérváron

Ahhoz, hogy a bíborcsigából festék legyen, elébb a csigát ledarálják. Nem botmixerrel, mert az ókorban járunk, de bottal. Utána emberi vizelettel kell felfőzni, míg kocsonyás nem lesz.

Majer Tamás

A beszélgetők szerint reneszánszukat élik a művelődési házak

Fotó: Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

– Ez volt az egyik legdrágább festék, olyannyira, hogy a Római Birodalomban csak a császár és a felesége hordhatott tetőtől talpig bíbort – mesélte Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, a Borostyánkő Hagyományőrző egyesület tagja-harcosa tegnap a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Ahol is Kultúr café címen kulturális tereferét szerveztek a Kultúrházak éjjel-nappalán.

Szabálytalan terefere kulturális örömökről

A Zsohár Melinda újságíró vezette szándékoltan szabálytalan beszélgetésen kanyarogtak a gondolatok. Énekkel kezdtek: Magyarné Tima Zsuzsanna, a Hermann-zeneiskola pedagógusa ötletére kb. 4 perc protokoll után vizet árasztott a tavasz, párt keresett minden madár, pedig Kneifel Imre, a Kodály zenesuli-igazgatója csak eztán futott be, s mesélte el, készülnek nagyon a szombati szülő-tanár bálra.

– A szülők is aktívak, mindig műsorral lepik meg a bálozókat. Most, mikor eljöttem, titokban próbáltak. Azt hitték, nem hallottam – fecsegte ki. – Szívmelengető – tárta föl.

A moderátor mindenkin az örömöt kereste. Szenczi Jánosné Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke annak örül, hogy megduplázódott kézműves szakköreik száma. Férfiak is jönnek, tele van velük a fafaragó foglalkozás!

Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója szívét is a teli termek dobogtatják meg. Péntek délután, amikor kikocsikázott a Csónakázó-tó partján fekvő művelődési házból a maroshegyi Gárdonyiba, művelődő közösségekkel telve hagyta ott munkahelyét.

A beszélgetők szerint reneszánszukat élik a művelődési házak
Fotó: Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Elmondta, a „Szabművházhoz” tartozó többi ház termeit is mind bérlik, használják:

– Jönnek az időskorúak, a kisbabások, a kisgyerekek néptáncra. Jönnek a csillagvizsgálóba, a rádiósok, a rejtvényfejtők, a színjátszók – sorolta. – Egyre nagyobb igény van a személyes, társas együttlétre – tapasztalja.

Brájer Éva alpolgármester kulturális célkitűzéseit osztotta meg: egy új, modern könyvtár és egy új színházterem is elkélne a városban!

Haraszti Zsigmond néprajzból diplomázott. Kérdésre elmondta, szerinte a néprajz nem csak a múlt kutatása:

– A világon minden, de minden a néprajz kutatási területéhez tartozik! Kedvenc példám: vannak falfirkáink, amikről azt tartjuk, hogy csúnyák. Miért kell odafirkálni? Viszont az is egy folklórelem! Ezt régen is csinálták: a fákban sem véletlenül vannak jelek bekarcolva, az ókori Róma utcái is tele voltak „graffitizve”. A falfirka a kortárs folklór egyik műfaja – szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában