hamarosan hóvirágünnep

2019.02.14. 07:50

Az alcsúti arborétumban elődugták zsenge leveleiket a legkorábbi hóvirágok

A tavasz talán hamarabb megérkezik az időjárás-előrejelzések szerint.

Zsohár Melinda

Hivatalosan március 1-jén nyit az arborétum, de jó idő esetén hamarabb is bemehetünk

Fotó: Zsohár Melinda/Fejér Megyei Hírlap

A hóvirág 2005 óta védett növény, amelynek természeti értéke tízezer forint, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. A napi híradásokban hallható volt, hogy bizonyos mennyiség leszedése akár börtönnel is büntethető, ami a naponta eltűnő fajok miatt érthető szigorral fenyeget. Évtizedekkel ezelőtt tömegesen árusították, főleg nagyvárosokban a tavasz első hírnökét, letarolták a természetes lelőhelyeket.

Hivatalosan március 1-jén nyit az arborétum, de jó idő esetén
hamarabb is bemehetünk
Fotó: Zsohár Melinda/Fejér Megyei Hírlap

 

Az alcsúti arborétumban a nádor utódai szenvedélyes kertészek voltak, ők telepítették be az angolkertet a különböző időpontokban nyíló több fajtájú hóvirággal, lényegében mesterséges ültetvényt hozva létre. A felcsúti Pancho Arénánál sok parkolóhely áll rendelkezésre, s a kisvasúttal is megközelíthető a park, ahol szakvezetés is igénybe vehető. Az utóbbi években felfedezték a természet szerelmesei a kastélykertet, nagyon sokan zarándokolnak el a festői szépségű helyszínre. A hivatalos nyitás március 1-je, de jó idő esetén hamarabb is kezdetét veheti a hóvirágünnep Alcsúton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában