ami soha többé nem ismétlődhet meg

2019.02.15. 07:25

A magyarországi németek kitelepítésére emlékeztek Móron

A magyarországi németek kitelepítésére  és annak körülményeire, áldozataira emlékeztek a sváb hagyományait nagy becsben tartó város kitelepítési emlékművénél.

Palocsai Jenő

Erdei Ferenc, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke tartott beszédet Móron Fotó: Hrubos Zsolt

Móron a Millenniumi Parkban áll a kitelepítési emlékmű, amely előtt fejet hajtottak a vértesaljai város vezetői, lakói, illetve a magyar határon kívülre taszítottak leszármazottai, akiknek kötelességük az emlékezés. Kollektív bűnösöknek nyilvánították akkor a németeket, azokat a szorgalmas tagjait a közösségnek, akiknek őseit valaha éppen azért csábították ide, hogy szaktudásukkal és munkabírásukkal segítsék építeni az országot.

Megbecsülés nélkül, lágerekben laktak, bányában dolgoztak

Erdei Ferenc, a móri német nemzetiségi önkormányzat elnöke a szomorú esemény emléknapján elmondta, hogy 1945. december 22-én terjesztette elő Nagy Imre a németek kiűzéséről szóló alaprendeletet. Az akkori belügyminiszter 1946. január 4-én aláírta azt a végrehajtási utasítást, amely után kezdetét vette a kitelepítés. A törvény mindazokra vonatkozott, akik az 1941-es népszámláláskor németnek vagy német anyanyelvűnek vallották magukat, vissza­németesítették a nevüket, illetve a Volksbundnak vagy valamely német fegyveres testületnek voltak a tagjai.

Erdei Ferenc, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke tartott beszédet Móron Fotó: Hrubos Zsolt

A bevagonírozás 1946-ban Budaörsön kezdődött, és 1948 júniusában fejeződött be. Az első hullámban, 1946 nyaráig kitelepítettek száma 8225 fő volt. A Mórról elűzött 436 család 1349 tagja csak egy húszkilós batyut vihetett magával. Ez a közel félezer család a helybeli németeknek mintegy a felét jelentette, de azok közül is, akik maradtak, sokakat megfosztottak házától, földjétől. Fejér megye akkori lakosságának tíz százalékát toloncolták ki egy tollvonással és sok vonattal.

Móron a kitelepítésnek 1998 óta van emléknapja, akkor volt éppen 300 éve, hogy a németek betelepültek, és ötven éve annak, hogy elűzettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában