Konstruktív munka zajlott

2019.01.19. 07:00

Több mint két tucat pontot tartalmazott a napirend a fehérvári önkormányzat közgyűlésén

A közgyűlés pénteki ülésén kinyilvánította: a közszolgáltatást végző, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat a jövőben is köztulajdonban kívánja tartani, és a magánszemélyekre az idei évre vonatkozólag sem vet ki helyi adót.

B. Kiss László

Konstruktív munka zajlott a közgyűlésben, egy napirendet leszámítva

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Több kérdésben is zárt ülésen döntöttek az önkormányzati képviselők. A közgyűlés gördülékenyen zajlott a 18. napirendi pontig, a témák többsége esetében a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is egyhangú igennel szavaztak.

„A campus kialakítása és a kórház további fejlesztése meg fog valósulni”

Hiányoznak a tények

A 18. napirendi pont előterjesztői az MSZP-s Márton Roland, illetve a DK-s Ráczné Földi Judit voltak, s azt indítványozták, hogy a közgyűlés bojkottálja a 100 százalékban a város tulajdonában álló gazdasági társaságoknál a Munka Törvénykönyvének azon módosításának bevezetését, amely lehetővé teszi az évi 400 óra túlórát. A napirend kapcsán – mindkét oldalról – több képviselő is felszólalt. A vitában kitűnt, hogy – miként azt Cser-Palkovics András polgármester megfogalmazta – az előterjesztés mögül teljességgel hiányoznak a tények. Az előterjesztők felelőssége, hogy a határozati indítvány szükségességét megindokolják, de a két ellenzéki képviselő még azzal sem volt tisztában, hogy egyáltalán hány cége van a megyeszékhely önkormányzatának, nem hogy azzal, az illető gazdasági társaságoknál mi a gyakorlat, és azok mit terveznek.

Konstruktív munka zajlott a közgyűlésben, egy napirendet leszámítva
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Csak a dolgozó beleegyezésével

Az előkészítetlen határozati javaslatot a város demokratikus hagyományai iránti tiszteletből vették napirendre. Az pedig, hogy 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló közszolgáltató cégekről beszélhetünk, a 2010 után történtek üdvös következménye – jegyezte meg a polgármester. A napirendhez a Fidesz frakciója módosító indítványt nyújtott be, melyet a közgyűlés – 16 igen és három nem szavazattal – elfogadott. A határozat kimondja: az önkormányzati cégeknél a korábbinál több túl­órát csak a dolgozó beleegyezésével lehet elrendelni, s azt, aki nemet mond, hátrányt nem érheti. A közgyűlés a város munkavállalói iránti megbecsülése jeléül kinyilvánította: magánszemélyt érintő helyi adót idén sem vetnek ki, és közszolgáltatói cégeit a jövőben is köztulajdonban tartja az ellátás biztonsága érdekében.

Egy nemzetközi iskola is szóba jöhet

A zárt ülésen hozott döntésekkel kapcsolatban Cser-Palkovics András a közgyűlés után elmondta: a középiskolai campus kialakítása, a többfunkciós csarnok megépítése és a kórház további fejlesztése meg fog valósulni. A campus esetében a város érvényteleníti a közbeszerzést, és új pályázatot ír ki, mivel az, hogy a honvédség parancsnoksága ide költözik, felveti egy nemzetközi iskola létrehozásának gondolatát. Eredményesen zárult a Batthyány úti rendelő felújítására kiírt közbeszerzés, az ár itt is magasabb a korábban becsültnél, de ezt vállalják – mondta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában