Emberben, eszközben egyaránt gondolkodnak

2019.01.03. 07:20

Több hivatalos szerv is úgy döntött – Sáregres megérdemli a Start Plusz Díjat

A Sárbogárdi Járási Hivatal foglalkoztatási osztálya javaslatot tett, amely dokumentumot előbb a fehérvári hivatalnak, majd a Fejér Megyei Kormányhivatalnak is elküldtek.

Szanyi-Nagy Judit

A megyéből csak Sáregrest díjazták. Az elismerést Tiringer Mária polgármester vette át, képviselve a települést Fotó: Hermann Mária

Innen a felterjesztés végül a Belügyminisztériumhoz ért. A javaslat tárgya az volt: Sáregres a sikeres és példaértékű közfoglalkoztatási programjaik megvalósításáért részesüljön Start Plusz Díjban!

– Ez a díj egy vissza nem térítendő támogatást takar – tájékoztatott Tiringer Mária polgármester –, amelyből különböző munkagépeket szerzünk be, megkönnyítve a mezőgazdasági munkákat. Sár­egres ugyanis aktív a közfoglalkoztatási programban, saját kertészettel rendelkezünk, ahol – egyre kevesebben ugyan, de – serényen dolgoznak a foglalkoztatottak. A legtöbben talán 2012-ben dolgoztak így, huszonöten, ehhez képest tavaly már csak kilenc közfoglalkoztatottunk volt.

Persze a „munkavállalók” egyre csökkenő száma pozitív példa, hiszen azt jelenti, az alkalmazottak közül egyre többen el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

A megyéből csak Sáregrest díjazták. Az elismerést Tiringer Mária
polgármester vette át, képviselve a települést Fotó: Hermann Mária

– Tudjuk, hogy a közfoglalkoztatás valójában átmeneti megoldás, de ahol olyan értékteremtő munkák zajlanak, mint Sáregresen, át kell gondolnunk, hogyan garantáljuk e feladatok biztosítását, fenntartását. Éppen ezért a mostani támogatást összekapcsoltuk egy másikkal: a külterületi utakkal kapcsolatos pályázat által egy traktort és egy rézsűkaszát már beszereztünk, a tárcsa megvétele folyamatban van. A most elnyert díj jóvoltából talajmaróra, pótkocsira, fűnyíró traktorra, valamint kétféle, szántóföldi növényekhez és gyümölcsösökhöz való permetezőre pályáztunk – taglalta az elöljáró. Így bár kevesebb a dolgos kéz, az eszközök mégis segíthetik az értékteremtő munka fennmaradását. A terület ugyanis sokrétű: a településen 2012 óta működik kertészet, amelynek keretében szántóföldi és fóliás növényeket termesztenek. Foglalkoznak paprikával, sárgarépával, zöldséggel, burgonyával, vörös- és fokhagymával, valamint egy nagy gyümölcsösük is van, ahol jelentős mennyiségű sárga- és őszibarackkal „sáfárkodnak” a hozzáértők. Idén almafákkal szeretnének bővülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában