Kötetlenebb beszélgetések

2019.01.29. 14:00

Együttműködés a rendért – Bicskei rendőrök és járási polgármesterek találkoztak

A megszokott együttműködésen túl kevésbé hivatalos a kapcsolat a Bicskei Rendőrkapitányság és a járás önkormányzatai között. Országosan egyedülálló kezdeményezésre minden év elején kötetlenebb formában beszélnek a közös feladatokról a polgármesterek és a rendőri vezetők.

Zsohár Melinda

Középen Balázs Sándor alezredes, bicskei rendőrkapitány, a felcsúti jegyzővel, Sisa Andrással és a felcsúti alpolgármesterrel, Szabó Péterrel Fotó: Zieber Károly

A Bicskei Rendőrkapitányság illetékességi területe tizenhat települést ölel fel, valamint a pusztákat, külterületeket. Elemi érdek természetesen a rendvédelmiek és az önkormányzatok harmonikus együttműködése, ebben nincs újdonság, szögezi le Balázs Sándor rendőr alezredes, kapitányságvezető. Ám ebben a járásban szorosabb és kevésbé informális a kapcsolat az érintettek között, ami vélhetően szintén hozzájárul a kedvező bűnügyi statisztikákhoz. A kapitány kezdeményezésére ezt a találkozót immáron több éve szervezik, amely nem gyengíti, sőt, inkább erősíti a kötelezően előírt fórumokat.

Középen Balázs Sándor alezredes, bicskei rendőrkapitány, a felcsúti jegyzővel, Sisa Andrással és a felcsúti alpolgármesterrel, Szabó Péterrel
Fotó: Zieber Károly

Az idei összegzés még nem készült el, de néhány évre visszamenőleg stabilan csökkennek a bűnesetek a járásban, mondta el a kapitány. A kisebb bűncselekményeket is azonnal felderítik, vannak települések, ahol súlyos esetek évek óta nem történtek. A rendőri jelenlét folyamatos és kiegyensúlyozott, amiből azt érzi a lakosság, hogy az utcákon rendszeresen találkozik járőrökkel, a külterületeken is megjelennek a rendőrautók, a polgárőrökkel jó az együttműködés. A kapitány büszke rá, hogy a Váli-völgy útjain gyakran köszöntéssel üdvözlik az arra haladó járőrkocsiban ülőket. Gyakori a közlekedési ellenőrzés, sebességmérés – balesetmegelőzési célból.

Az önkormányzatok saját hatáskörükben dönthetnek arról, anyagilag támogatják-e a kapitányság munkáját, legtöbbször a körzeti megbízott (kmb-s) rendőri iroda biztosítását, munkakörülményeinek javítását jelenti ez. A rendőrség helybeni szolgálatellátását javítandó adományozott Etyek és Felcsút önkormányzata egy-egy új autót a partneri viszony jegyében a szervezetnek. Legutóbb Felcsút ajándékozott a bicskei kapitányság konyhájára bútort – ez apróságnak tűnik, ám a szolgálatot teljesítő rendőrök felé gesztusnak szánta az adományozó, amit örömmel fogadtak. (Mint ismeretes, legutóbb Bicske városa szervezett gyűjtést a bicskei mentőállomás dolgozóinak, ugyanilyen megfontolásból.) Óbarok-Nagyegyháza polgármestere, Mészáros Kartal laptopot és okostelefont adományozott a náluk szolgálatot teljesítő körzeti megbízottnak az önkormányzat révén.

Mészáros Kartal, Óbarok-Nagyegyháza polgármestere az önkormányzat nevében adott át a helyi körzeti megbízottnak egy telefont és egy laptopot, a munkáját segítendő
Fotó: Zieber Károly

Egyéb módon is támogatják a kapitányság munkáját az önkormányzatok, legutóbb a Békés megyéből családostul érkező kolléga kapott Mányon lakhatást átmenetileg. Alcsútdobozon, Csabdin, Etyeken, Felcsúton, kmb-irodát biztosít az önkormányzat, Csákváron a rendőrörsnek adnak helyet, illetve ahol a kapitányság tart fenn irodát, ott a fenntartásban segítenek – fűnyírásban, hóelkotrásban. A járásban összességében a nyugalom a jellemző, fogalmazza meg hétköznapi értelemben a lényeget a kapitány. Sokat tettek azért, hogy ez így működjön, fűzi hozzá. Az év eleji fórum másik hozadéka, hogy maguk a polgármesterek is találkoznak egymással, s kerekasztal-beszélgetés során a rendőri vezetőkkel közösen eszmét cserélhetnek a közbiztonságról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában