a leggyakoribb a Fejér és Pest megyei kombináció

2019.01.31. 14:00

Kétszázhétezer matrica jár le csütörtökön éjfélkor!

Január 31-én éjfélig használhatják régi matricáikat az autópályákon utazók.

Szanyi-Nagy Judit

A most megvásárolt matricák jövő január 31-éig érvényese

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A leggyakoribb a Fejér és Pest megyei matricakombináció

Közel 207 ezer. Ennyi Fejér megyei matrica jár le csütörtökön éjfélkor – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. sajtóosztálya. Tavaly decemberben – az előértékesítés jegyében – 7400 darab Fejér megyei matrica fogyott, idén január 29-ig pedig további 63 ezer 611 darab talált gazdára. A NÚSZ Zrt. tehát további vásárlókra számít, főleg, mivel a leggyakoribb a Fejér és Pest megyei matricakombináció. Ezek száma tavaly meghaladta a 106 ezer darabot. A 2018-as évben 13 ezer 228-an vásároltak kizárólag Fejér megyére érvényes matricát. Ehhez kapcsolódva érdekesség, hogy még múlt év novemberében is több mint ezer Fejér megyei matrica kelt el, amelyek természetesen szintén január 31-ig, azaz máig érvényesek – közölték a NÚSZ Zrt. illetékesei.

A megye fizetős útjait használóknak örömhír, hogy Fejérben nem bővült újabb szakaszokkal az útdíjfizetési kötelezettség. A díjköteles szakaszok Fejérben az M1, M6 és M7-es autópályákat foglalják magukban. Jó tudni: a megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. Vagyis az M1-esen a Pest megyei Herceghalom és a Komárom-Esztergom megyei Tatabánya-Óváros; az M6-oson a Pest megyei Százhalombatta-észak és a Tolna megyei Paks-észak; valamint az M7-esen a Pest megyei Pusztazámor és a Somogy megyei Balatonvilágos csomópont között.

A most megvásárolt matricák jövő január 31-éig érvényese
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A hatvanperces szabály még mindig érvényben van

Emellett az e-matricás rendszerbe tartozó gépjárművekre (a 3,5 tonnánál nagyobb járművek nem tartoznak ide) egy „hatvanperces szabály” is vonatkozik. Eszerint bár a díjköteles út használatára jogosító matricát már az úthasználat előtt meg kell vásárolni, azok a jóhiszemű úthasználók, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles szakaszra, a felhajtástól számítva legfeljebb 60 perc alatt megvásárolhatják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő 60 perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

A díjfizetős szakaszokat a KRESZ által meghatározott jelzőtáblával jelzik. A táblákat a közút kezelője helyezi ki, azok elhelyezésével, láthatóságával kapcsolatban a közútkezelő az illetékes – tájékoztattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában