Gyermekek, új közegben

2019.01.08. 14:00

Ha szülőnek lenni hivatás – A nevelőszülő a gyerek személyiségéhez illő legyen

Bármilyen ok (probléma, döntés) áll is a nevelőszülőség hátterében, vitathatatlan: az ezt az utat választó édesanyák, édesapák igen fontos hivatást választottak maguknak.

Szanyi-Nagy Judit

Jókedvből és könnyekből sincs hiány a gyermekvédelmi központ székesfehérvári rendezvényein, melyekre rendszerint megannyi, a nevelőszülői hálózatban részt vevő család is ellátogat

Fotó: Archív

A nevelőszülői hálózat olyan gyermekeknek igyekszik segíteni (otthont adni), akiknek a vér szerinti családjuk – átmenetileg – nem tudja biztosítani a gyermek alapvető szükségleteit, vagy veszélyezteti a fiatal további fejlődését. Az ilyen esetekben a gyermeket kiemelik a családból, hogy aztán olyan nevelőszülőket keressenek neki, akik illenek a személyiségéhez. A nevelőszülő otthont ad a családba újonnan bekerült gyermeknek vagy az utógondozói ellátást kapó fiatal felnőttnek – nullától 24 éves korig.

Nézzük a tényeket: a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által működtetett nevelőszülői hálózatban jelenleg 193 nevelőszülő áll foglalkoztatási jogviszonyban.

A szolgáltatói engedély szerint a központ 654 férőhellyel rendelkezik. A nevelőszülői családokban elhelyezett 18 év alattiak száma 562 fő, továbbá nevelőszülők gondoskodnak 38 fő 18 év feletti fiatal felnőttről is. Fejér megyében az állami gondoskodásban nevelkedő összes ellátott jelen állás szerint 853 fő, melyből 600 fő, vagyis a gyermekek, fiatal felnőttek 70 százaléka nevelkedik nevelőszülői családokban – készített számvetést kérésünkre Deresné Tanárki Mária intézményvezető. Tőle tudjuk azt is: a hálózatban működő nevelőszülői állomány folyamatosan változik.

A nevelőszülők egy része az előrehaladott életkor, a megváltozott családi élethelyzet vagy az átmeneti egészségromlás miatt befejezi nevelőszülői tevékenységét.

Jókedvből és könnyekből sincs hiány a gyermekvédelmi központ székesfehérvári rendezvényein, melyekre rendszerint megannyi, a nevelőszülői hálózatban részt vevő család is ellátogat
Fotó: Archív

– Ezáltal férőhelyeket veszítünk, melyek visszapótlására és a hálózat folyamatos fejlesztésére kiemelt figyelmet fordítunk. Az új nevelőszülők bevonására mintegy tizenöt éve fejlesztési programmal rendelkezünk, melynek eredményeként hálózatunk sok új nevelőszülővel rendelkezik. A jelentkezők esetében alkalmassági eljárást folytatunk, részt vesznek 60 órás képzésen, és ha az engedélyezési eljárás során is minden feltételnek megfelelnek, bekerülnek a szolgáltatói nyilvántartásba. Ezt követően helyezünk el gyermeket a családban. A nevelőszülők feladatellátását, működtetőként, intézményünk segíti és kontrollálja: a bonyolult élethelyzetek, nevelési problémák megoldásában együtt gondolkodunk, a megoldást segítő szakemberekkel közösen munkáljuk ki – magyarázta az igazgató.

Részint ezt, valamint a tapasztalatcsere lehetőségét, a könnyebb összeszokást hivatott segíteni a számos közösségi, kulturális, szakmai és egyéb program is, melyet a nevelőcsaládok részére biztosítanak a székesfehérvári Tüzér utcai központban.

– A hosszú évek során együtt végzett munka eredményeként mára úgy működik a nevelőszülői és szakmai közösség, mint egy nagy család – zárta sorait az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában