objektív kép az újborról

2019.01.15. 08:30

Górcső alá kerülnek a Móri Borok

Hétfő este hat után kevéssel újra elindult a Móri Borvidék újborait kóstoló, vizsgáló szakmai rendezvénysorozat.

Palocsai Jenő

A belváros egyik éttermében ült össze az a viszonylag állandó csapat, mely végiglátogatja minden évben a borvidék valamennyi települését, hogy objektív képet kapjon arról, milyen is lett az újbor?

A mustra nem verseny, a célja, illetve születésének oka az, hogy kiderüljön a borokról, hogy jól kezeltek-e? Ez az a pillanat, amikor még egy-két borhiba javítható stádiumban van.

Több szem többet lát, ezért kóstolja mindenki mindenki más borát. Sokat számít, hogy kinek milyen tudása, tapasztalata van, így az öregek szava még mindig sokat ér.

Ha nagyon vitás egy bor, mert nem tudnak dűlőre jutni a gazdák, akkor sincs gond, hiszen szólásra emelkedik a tudomány, és a szubjektív kóstolás helyét az objektív laborvizsgálat váltja fel.

A rendezvény hat héten át három különböző helyszínen zajlik. Az első alkalommal mindig Móron gyűlnek össze a résztvevők, ez volt hétfőn este.

A következő helyszín Csókakő lesz, pár sörédi mintával, majd megint Mór. Februárban Zámoly, majd Csákberény borai mutatkoznak be a móri zárórendezvény előtt.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában