A falu megtartó ereje

2019.01.07. 15:30

Felcsút szeretné, ha a fiatalok helyben maradnának

Január közepén indul a Kastély óvoda új szárnyában az új bölcsőde, s az idén elkezdődhet az iskolaépítés is. A fiatalok helyben tartása az egyik legfontosabb célja a falu vezetőinek.

Zsohár Melinda

Az első tájházat szeretettel fogadták, hamarosan a következőt is berendezik

Fotó: FMH Archív

A dinamikusan fejlődő Felcsút önkormányzati tevékenysége nem azonos a Puskás Akadémia, vagy a Pancho Aréna működésével, szögezi le Mészáros László polgármester. Természetesen teljesen nem szétválaszthatók, hiszen itt a sport, a labdarúgás minden szempontból befolyást gyakorol a közösség életére, a munkahelyek számára és a helyben kínálkozó lehetőségekre.

A Mészáros László polgármester által irányított önkormányzat teszi a dolgát, miként tette azt a politikai kereszttűz idején, mondta a polgármester. Az elmúlt esztendőben időközi választáson nyerte el az erős többség bizalmát a hét éve alpolgármesterként dolgozó Mészáros László, miután lemondott Mészáros Lőrinc polgármester. A társadalmi megbízatású faluvezető és a képviselők folytatják a megkezdett munkát.

A helyi közutak felújítása folytatódik

Felcsút–Alcsútdoboz határában befejeződött a záportározó állandó vízzáró rétegének kialakítása és a Csóka utca víz­elvezetése, amelyet pályázati forrásból finanszíroztak 234 millió forint értékben. A Kastély óvoda újabb szárnyaként, a klasszicista épület stílusához igazodva épült meg a bölcsőde és főzőkonyha, ehhez 244 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat. Az új épület már megkapta a használatbavételi engedélyt, a csoportszobák átadása a napokban várható. A működési engedély kiadása folyamatban van, és januárban megkezdheti működését az intézmény. A gyermekintézmény tágas udvarára kreszpályát terveztek, a parkosítás, az óvodai játszótér felújítása, a hátsó kerítés végleges kialakítása következik tavasszal, a még fel nem használt pályázati támogatásból.

Megkezdődött a hivatali épület felújítása, mintegy 30 millió forintos költséggel – a fele belügyminisztériumi támogatás, a fele önerő. Napelemes rendszer kiépítését, a teljes elektromos hálózat felújítását, a vizesblokkok átalakítását, a fűtést, a fa nyílászárók cseréjét és az épület külső és belső festését magába foglaló beruházást a külsejében szép, patinás épület jellegét megtartva végzik. Az I. világháborús katonasírok, emlékművek felújítására csaknem hárommillió forint támogatást fordítanak, félmilliós önerővel. A Székesfehérvári Tankerület pályázatából az Endresz György Általános Iskolában 100 millió forint értékben cserélték ki az iskola bútorzatát, taneszközeit, szereztek be korszerű, digitális eszközöket.

Az első tájházat szeretettel fogadták, hamarosan a következőt is
berendezik

2019-ben a helyi közutak felújítása folytatódik, első körben a Rákóczi, a Kossuth, a Pozsonyi, s az Arany János utcákat vennék sorra, 226 millió forintos költséggel, a munkálatokra a támogatási igény benyújtása megtörtént. A második tájház felújítása saját forrásból valósul meg, a falusi jelleget őrző épületek és berendezés a jövő nemzedékének kívánja megőrizni és bemutatni a múlt szeretetre méltó falusi esztétikáját. A falu különböző részein az elhasználódott, vagy éppen hiányzó járdaszakaszok felújításának és kiépítésének a folytatása szintén szerepel a tervek között. A záportározó környezetének turisztikai és szabadidős célú hasznosítására keresik a lehetőségeket. Állami beruházásban tavasszal megindulhat az új általános iskola építése, melynek tervei már elkészültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában