„Nemluxustáska” a női méltóságért

2019.01.17. 07:00

Fehérvári kezdeményezés: alapvető higiéniás eszközökkel, termékekkel segítenek

Vannak nők, akiknek a nehéz napokon el kell dönteni, hogy a boltban az egészségügyi betétet vagy a napi betevő falatot válasszák. A női méltóság megőrzéséhez kíván hozzájárulni az a kezdeményezés, amelynek magyar ötletgazdája egy székesfehérvári lány, Cserta Szandra. A nemluxustáska „hashtag” futótűzként terjed országos szinten.

S. Töttő Rita

A „nemluxustáskákat” fehérvári gyűjtőponton is átveszik. Rengetegen éltek ezzel a lehetőséggel

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– December 12-én „jött szembe” velem egy nonprofit kezdeményezésként futó ausztrál kampány – mesél a nemluxustáska-kezdeményezés eredetéről a fehérvári Cserta Szandra, akit, mint mondja, azonnal megérintett ez a lehetőség: – Rögtön tudtam vele azonosulni, hiszen már régóta kerestem egy olyan kampányt, amely mögé odaállhattam. S mivel Magyarországon még senki nem kezdett bele, így Huszka Ági stílustanácsadóval úgy döntöttünk, belevágunk. Otthonszervezési tanácsadóként a célcsoportunk egyébként is a nők voltak, így továbbra is nekik akartuk segíteni.

Sikeres lett az adakozás újszerű formája

A lányok olyan gyorsan rea­gáltak, hogy december 18-ra már készen is álltak a magyarországi kezdeményezés elindítására, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásával. – Egy Youtube videóval és egy Facebook-bejegyzéssel indult a kampány, amely olyannyira beütött, hogy gyakorlatilag magától formálódott és alakult országos szintű dologgá. A poszt több mint 7 500 megosztást, a videó pedig 18 ezer feletti megtekintést produkált eddig. Tehát gyakorlatilag 72 óra leforgása alatt „robbant” a kampány – árulja el a nemvárt eredményt Szandra. – A nemluxustáska lényege, hogy ha van otthon egy felesleges táskád, tegyél bele mindenféle olyan higiéniai terméket, aminek te magad is örülnél, ha megkapnád. Ezzel a kezdeményezéssel minden nő tud azonosulni, hiszen mindannyian tudjuk, milyen például „azokon a napokon” az élet, s mennyire nehéz lehet megőrizni a méltóságot ebben az időszakban azoknak, akiknek egyébként anyagi okokból választaniuk kell az egészségügyi betét és a napi betevő falat között.

A „nemluxustáskákat” fehérvári gyűjtőponton is átveszik. Rengetegen éltek ezzel a lehetőséggel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sok mindenki tud tehát vele azonosulni, annak ellenére, hogy a kampány nem az emberek lelkiismeretére hat a bűntudatkeltés által. Inkább arra fókuszáltunk, hogy az emberek átérezzék ennek a témának az érzékenységét. És ez az azonosulás nagyon jól működött! Ráadásul azért is sikerült jól, mert nem kíván meg az emberektől különösebb erőfeszítéseket. Hiszen amikor elmegyünk bevásárolni, csak egy mozdulat, hogy mondjuk egy sampon helyett kettőt teszünk a kosárba. Ez egy nagyon egyszerű dolog és teljesíthető. Sok olyan visszajelzés érkezett az adományozóktól, hogy mennyire jó érzés arra gondolni, amikor valaki ezeket a csomagokat megkapja, úgy, hogy közben még személyes jókívánságokat is tehetnek bele. A nemluxustáska hashtag (#) által pedig ráadásul organikusan terjed a hírünk, hiszen az emberek büszkék arra, hogy összeállítottak egy ilyen táskát, beletették kicsit a lelküket, és ezt megmutatják a különböző közösségi felületeken is.

Mindenhol, helyben fogják

A táskákba kerülhet fogkefe, fogkrém, sampon, balzsam és szárnyas egészségügyi betét – amely alapcsomagnak számít. Ezek mellé minden táskába kerül amolyan „luxus a nem luxusban” típusú dolog is, úgymint tiszta fehérnemű, kézkrém, kézfertőtlenítő, szájbalzsam vagy éppen zokni. Így egy kicsit mindegyik táska egyedi, mégis a főbb dolgok benne vannak. Székesfehérváron a Távírda út 25. szám alatti Cserta Optikában adhatók át a csomagok, amelyeket az eredeti terv szerint egy budapesti otthonban adtak volna át. Olyan sikeres azonban a kampány, hogy az eredetileg tervezettel ellentétben nem száz táskát sikerült begyűjteni országos szinten, a 16 vidéki és egy budapesti gyűjtőponton, hanem legalább 1700-at. Így minden vidéki átvevőponton helyben fogják szétosztani a begyűjtött táskákat. Székesfehérváron is a közeljövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában