A megvalósítások éve

2019.01.02. 11:00

Az elnyert pályázatok 2019-ben érnek be Cecén

Cece és környékének névadó településén sem telt eseménytelenül a tavalyi év. Fazekas Gábor polgármester értékelt.

Szanyi-Nagy Judit

A cecei idősek napján is megannyi vendég megjelent

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A 2018-as év a pályázatok előkészítésének éve volt – fogalmazott a településvezető. Korábban ugyanis két nagy TOP-pályázatot nyertek el, amelyek megvalósítása még várat magára. Az egyik pályázat egy bölcsődei csoportszoba kialakítását, a másik pedig egy kerékpárút belterületi szakaszának megépítését takarja. Ez utóbbi a 63-as főút nyomvonalát érinti, vonatkozik a Deák Ferenc és a Köztársaság utcára, illetve – kérésre – az Arany János utca egy 150 méteres szakasza is látótérbe került. A 498,9 millió forintos támogatásból megvalósuló kerékpárútnál a közbeszerzési eljárás elindítása előtt állnak. A bölcsődénél már megtörtént a közbeszerzés, a 48 millió forintos pályázat esetében januárban írják alá a vonatkozó szerződést.

A cecei idősek napján is megannyi vendég megjelent
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Bár a fenntartó más, az önkormányzati tulajdonú iskola egy 640 millió forint értékű, felújítással kapcsolatos projektet nyert el. Fazekas Gábor úgy tudja, itt is azon dolgoznak, hogy a közbeszerzési eljárás elindulhasson. Ezenkívül egy piacpályázaton is nyertek: ez a cecei piactér teljes felújítását takarja, vizesblokkal, fedett csarnokrésszel, teljes térkövezéssel együtt, közel 48 millió forint értékben. Ehhez érvényes tervekkel már rendelkeznek, a közbeszerzési eljáráshoz most készül a dokumentáció. De a tervek szerint egy régi álom, a polgármesteri hivatal tetőszerkezetének felújítása is megvalósulhat idén, 19 milliós támogatásból (5 százalék önerővel).

A mindennapi életet tekintve Cecén az utolsó két évben egyre több gyermek született, ám sajnos nagyszámú elhalálozások is megfigyelhetők a településen. Így a lakosság létszáma stagnál, 2570-2580 fő körül mozog.

Új kihívások?

A több gyermeknek köszönhetően elképzelhető, hogy nem lesz elég a három óvodai csoport, és ismét meg kell nyitni a korábban bezárt negyediket. Ha így alakul, az új kihívást jelent, hiszen most az ily módon felszabadult csoportszobát alakítják át bölcsődévé. Rendezvényekben sem volt hiány: a lecsófesztivált, a szüreti vigasságot és a karácsonyi kavalkádot mind megtartották a nagyközségben. S ahogyan az lenni szokott, a szomszédos települések (Alap, Alsószentiván, Sáregres) hivatali dolgozói, lakosai is ellátogattak egymás eseményeire.

– A dinnyeszezon hamar lement, egyszerre ért be minden. Úgy tapasztaltam, a minőséggel nem volt gond, és összességében a növénytermesztők sem mondhatják rossz gazdasági évnek a tavalyit – értékelt Fazekas Gábor, aki autentikus módon maga is évről évre közreműködik a cecei dinnye jó hírének továbbadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában