Saját magában hisz, a két keze és a lelke erejében

2019.01.20. 19:13

A jenői Bálint József a Magyar Kultúra Lovagja lett

A jenői Bálint József faszobrász a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő kitüntetésben részesült. Bálint Józsefet Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke avatta lovaggá szombaton Budapesten, a Stefánia-palotában.

V. Varga József

Bálint Józsefet (b) Nick Ferenc ütötte lovaggá

Fotó: Lengyák István

Bálint József méltatásában a többi között elhangzott: A jenői faszobrász lovagias tettei: számtalan kis faszobra, faragott használati

tárgyai mellett sok köztéri alkotása látható az országon belül és kívül egyaránt, melyeket jellemzően önkéntes adományként ajánlott fel a települések önkormányzatai, egyházközségei javára. 1987-ben Szolnok városa a település fejlesztéséért végzett munkássága elismeréseként ezüst fokozatú díjban részesítette, 2014-ben Darnózseli díszpolgárává avatták. Alkotótáborok szervezője, vezetője és aktív résztvevője. Maga is részt vesz a mások által szervezett táborokban, 2018-ban egy hetet töltött a székelyföldi Csittszentivánon.

Bálint Józsefet (b) Nick Ferenc ütötte lovaggá
Fotó: Lengyák István

Bálint Józsefet a települések életminőségének fejlesztéséért ütötték a kultúra lovagjává.

Bálint József immár 50 éve foglalkozik fafaragással, újabban már láncfűrésszel is. Saját magában hisz, a két keze és a lelke erejében. Elkötelezett és elveihez hű művész, aki szeretné tudását, tapasztalatait átadni a fiataloknak. Erre törekszik tervei, álmai megvalósításával. Szeretné, ha a kultúra mielőbb visszakapná régi fényét. Lehetőséget és támogatást vár a leendő mecénásoktól.

Lovag, láncfűrésszel – a jenői Bálint József
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Vesszőparipája a munka: ha fáj is, nem fáj – állítja. És ha valamit elképzelünk, azt meg is tudjuk valósítani!

A Magyar Kultúra Lovagja cím idei kitüntetettje a többiek között: Varga Miklós énekes, zeneszerző, színész és Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában