Iskolai, egészségügyi fejlesztések, pezsgő ifjúsági és sportélet

2018.12.28. 14:00

Visszatekintő – Velence: felfelé ívelő pályán

Látogatói rekordok, az ország legnagyobb köztéri szobra és többek közt jelentős iskolai fejlesztések tették Velencén 2018-at az egyik legsikeresebb esztendővé. És még nincs vége – fogalmazott Koszti András polgármester: 2019-re ugyanis egy közel félmilliárdos zöld beruházás teszi még vonzóbbá a Velencei-tavi várost.

S. Töttő Rita

A Bence-hegyi kilátó, amelyet idén tavasszal adtak át, havi közel 10 ezres látogatottságot produkál, ami minden előzetes várakozást felülmúlt Fotó: ifj. Kupi László

Ahogy az elmúlt esztendőkben, úgy 2018-ban is felfelé ívelő pályán haladt Velence. Sok minden történt itt ugyanis az elmúlt 12 hónapban. Ezekről készített számvetést Koszti András polgármester:

Bence-hegyi kilátó

– A legnagyobb esemény az új Bence-hegyi kilátó elkészülte volt. A helyiek és a hozzánk érkező vendégek is nagyon hiányolták a korábban évtizedekig itt magasodó, de életveszélyes állapota miatt a nyolcvanas évek végén elbontott, acélszerkezetű Vörösmarty-kilátó utódját. A Vadex Zrt. beruházásában 2016 nyarán kezdődhetett a kivitelezés a Bence-hegyen, ahol 2018. február elejére készült el az új, közel 20 méter magasságú, az első pillanattól kezdve hatalmas népszerűségnek örvendő kilátótorony. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta fel a létesítményt március 20-án, azóta közel 10 ezres havi látogatottságot produkál, ami minden előzetes várakozásunkat felülmúlta – mondta büszkén Velence vezetője, hozzátéve: a velencei épület több, mint egy kilátó: az ország legnagyobb köztéri szobra.

Az iskolai élet

A velencei iskolai élet is jelentős változáson ment keresztül 2018-ban: lezajlott a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium ép ül eteinek teljes energetikai felújítása, a főépület emeletráépítése. De más örömteli, oktatási intézményekhez köthető fejlesztések, előrelépések is történtek: – Régi vágyunk teljesült azzal, hogy a 2018-19-es tanévtől elindulhatott a gimnáziumi oktatás a Zöldliget Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Gimnáziumban, ezzel az alapfokú oktatás mellett már középfokúval is büszkélkedhetünk. Mindeközben azt is ki lehet jelenteni a Testnevelési Egyetem beruházásának előrehaladott állapotára tekintettel, hogy 2019 tavaszán megkezdődhet a strandon űzhető sportágak, illetve több vízi sportág szakembereinek képzése, amivel gyakorlatilag is egyetemi várossá válik Velence! – emelte ki Koszti András.

A Bence-hegyi kilátó, amelyet idén tavasszal adtak át, havi közel 10 ezres látogatottságot produkál, ami minden előzetes várakozást felülmúlt
Fotó: ifj. Kupi László

Egészségügyi fejlesztések

A velenceiek számára fontos beruházás volt továbbá a háziorvosi rendelő felújítása és a kerékpárút racionalizálása is: – A napokban befejeződött az 1. számú Családorvosi Körzet rendelőjének teljes fel újítása, így Szabó Irén doktornő januártól már újra a Fő utcai épületben fogadhatja betegeit. Ezzel szinte egy időben készült el a Velence Korzón áthaladó, sok balesetveszélyes helyzetet, gyalogos és kerékpáros közötti konfliktust okozó kerékpárút-szakasz kiváltására épült új, Korzót elkerülő útszakasz. Ezek mellett december elején teljesen elbontattuk, majd újraépíttettük a Gólya-villapark és a Tóbíró strand közötti kis gyalogos, illetve kerékpáros hidat, amely az ősz folyamán szinte teljesen használhatatlanná vált, annyira megrongálódott.

Továbbá több, kisebb településrészt érintő beruházás is megnyugtatóan oldódott meg idén: évek óta húzódó problémát sikerült például orvosolni a Velencéhez tartozó Hajdu-tanya vezetékes vízellátásának végleges megoldásával. A Velencei Meseliget Óvoda újtelepi udvara bővült és egy csoportszoba teljesen megújult. Az óvoda Ófalusi épülete az idei évben nyert támogatásból jövőre energetikai korszerűsítésen esik át.

Koszti András polgármester tavaly az Év Polgármestere elismerést is megkapta
Fotó: FMH

A városvezetés emellett megtalálta a megoldást egy bölcsőde létrehozására is. Ez – fogalmazott a polgármester – a következő év egyik kiemelt projektje lesz. Ugyancsak jelentős kormányzati támogatással, közel félmilliárd forintból valósul meg 2019-ben a Velence parkjainak zöld-infrastruktúra fejlesztése című projekt, melynek keretében igen komoly zöldövezeti fejlesztésekre kerül sor a Hősök parkjában és a Babák rózsaparkjában. Lesz két új játszótér, utcabútorok, térvilágítás, térkamera, okospadok, kondipark is.

A jövőbe nyúló, de már folyó projektek közül kiemelkedik a Velencei-tó teljes partfal-rekonstrukciója, a mi által Velence kikötői, partfalszakaszai is megújulnak a 2021 év végéig. Elsőként 2019 nyarára a Velence és Sukoró határában található evezőspálya elavult partfalának rekonstrukciója készül el. Itt már május óta folynak gőzerővel a munkálatok, hogy a nyáron megrendezendő senior evezős világbajnokságra már minden rendben legyen – fogalmazott Velence polgármestere, s köszönetet mondott a választókerület országgyűlési képviselőjének, miniszterelnöki biztosának, Tessely Zoltánnak, aki jelentős szerepet játszott a felsorolt beruházásokhoz szükséges támogatások elnyerésében.

A Velence Vágtát első alkalommal rendezték meg a városban, amely a Nemzeti Vágta előfutamaként nagy siker volt
Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Velence nyári látogatói idén sem csak a vízparti örömök miatt érkeztek a városba: az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, az EFOTT ismét látogatottsági rekordot hozott, így – tette hozzá Koszti András – nem csoda, hogy 2019-ben marad Velencén. – Egyetemista körökben Velence Magyarország ifjúsági fővárosa!

Sportélet

De a sport terén is sok minden történt itt 2018-ban: – Nagy eredmény például, hogy a Tour de Hongrie profi kerékpáros körverseny 2. szakasza 2017. után 2018 nyarán újra Velencéről startolt, valamint az is, hogy a mögöttünk hagyott évben – ugyancsak Fejér megyéből elsőként – a tóparti település rendezhette meg a Nemzeti Vágta egyik előfutamát, a Velencei Vágtát, amely elsőre jelentős közönséget vonzott és nagy sikert aratott.

Az idei évi munka más téren is beérik a velencei sportéletben: – Velence önkormányzata, mint a sportpályánk tulajdonosa, sikeresen pályázott egy pályaépítési program keretein belül egy 40-szer 60 méteres, világítással rendelkező műfüves pályára. A pályázatot a Magyar Labdarúgó Szövetség jóváhagyta, melynek 48 millió forintos támogatott részéből már jelenleg 31 millió forintra megkötötték a támogatói szerződéseket. 2019-ben, a jelenlegi edzőpályánk végében megépülő műfüves pálya meghatározó mértékben fejleszti labdarúgóink edzéskörülményeit – foglalta össze Koszti András. Aki Velence virágos eredményeit is jelentős sikerként éli meg, hiszen a kezdetektől fogva támogatta a virágosítási, közterület-szépítési tevékenységeket is a városban – nem véletlen, hogy minden évben komoly díjakkal jutalmazzák a település erőfeszítéseit. 2018-ban a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny turisztikai díját kapta meg Velence, félmilliós promóciós jutalommal együtt, az pedig külön elismerés a polgármesternek és a városnak, hogy 2019. február 7-én, 15 órakor a szervezők felkérésére a Velence Korzó dísztermében kerül sor a Virágos Magyarország nyilvános regionális projektzáró eseményére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában