Rózsafi János előadása

2018.12.08. 15:30

Szalai Károly lepsényi katona a Comeni-fennsíkon lelte halálát

Az I. világháború centenáriumának vége felé járunk. Kárpát-medence-szerte számtalan megemlékezés, emlékműavatás történt meg az elmúlt esztendők során. Lepsény sem maradt le a sorban!

Majer Tamás

Az 1937-ben emelt emlékművön Szalai Károly mellett további 83 lepsényi hős neve olvasható. Ma már tudjuk, ennél is többen voltak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Rózsafi János kutató egy lepsényi, első világháborús előadásában arról a magyar királyi veszprémi 31. honvéd gyalogezredről beszélt, amelyben több lepsényi katona is szolgált. Vannak köztük, akik az olasz fronton, a 10. isonzói csatában lelték halálukat. A kutató a 31-es honvédek egy kivételes, szörnyű napját idézte fel. 1917-ben hősiesen álltak helyt, egy éven át megtartották a Doberdó-fennsíkot, amelyet végül önként adtak fel, egy visszavonulás részeként. – A harcok áttevődtek a Comeni-fennsíkra. Ez a terület éppolyan kietlen és kopár kősivatag, mint a Doberdó-fennsík – jelentette ki a történész, vagyis a katonák körülményei jottányit sem lettek itt egyszerűbbek.

E fennsík közelében található Kostanjevica, egy település, amelyet 1917 májusára teljesen rommá lőtt az olasz tüzérség.

Gyilkos harc pincékben, kavernákban

– A honvédek pincékben, kavernákban, dolinákban húzták meg magukat, hogy minél jobban megvédjék az élőerőt a tüzérségi tűztől – írta le a történész, aki ezután az állásháború jellegéről szólt, miszerint a nagy rohamok helyett a kis területek elfoglalása, saját védelmi rendszerbe való bevonása, sziszifuszi harc jellemezte a hadviselést.

A 31-esekkel szemben a Barletta nevű olasz dandár két ezrede állt.

Az 1937-ben emelt emlékművön Szalai Károly mellett további 83 lepsényi hős neve olvasható. Ma már tudjuk, ennél is többen voltak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Egy napnak a történetét nézzük! A 10. isonzói csata 1917. május 12-től június 10-ig tartott. Május 23-án iszonyatos tüzérségi tűz zúdult a veszprémiek állásaira, erre a kis falura, Kostanjevicára – mesélte Rózsafi , s azzal folytatta, hogy a tüzek pillanatnyi szünetében egyszer csak előretört egy olasz szakasz: ki akarták tűzni a zászlajukat, talán a templom romjaira. – Délután 1 órakor megindult az olasz gyalogsági támadás több hullámban. Teljesen betörtek a településre. Elfoglalták azokat a kavernákat, amelyekben a tüzérségi tűz miatt már toporogtak az őrületbe kergetett emberek. Nagyon sok hadifoglyot ejtettek az olaszok – ismertette az előadó.

Délután 6 órakor indult meg a magyar ellentámadás, parancsnoka Maxon ezredes, a 31-esek ezredparancsnoka volt. A több zászlóalj által megindított támadás révén este 9 óra 30 percre a veszprémi honvédek visszafoglalták az elvesztett állásokat és a falut. Kiszabadítottak 120 magyar foglyot, azonban 9 tiszt és 362 legénység odaveszett.

– Szalai Károly lepsényi katona, akinek neve olvasható a faluban felállított emlékművön, ebben a gyilkos küzdelemben vesztette életét – jelentette ki Rózsafi .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában