kritikus pont

2018.12.09. 07:30

Szabadság-kisokos: játék a napokkal

Vészesen közeleg az év vége, amely a munkavégzés szempontjából sem mellékes időpont. Ha van még szabadsága, vegye ki!

Szanyi-Nagy Judit

A karácsony előtti időszak számos munkahelyen kritikus pont, a munkavállalók bizonyos százaléka pedig szándékosan az ünnepek körüli időpontra időzíti szabadságigényét. Legyen bárhogy, a munka törvénykönyve kimondja: az adott év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságát, s a jogszabálytól csak kivételes esetekben lehet eltérni. A munkavállaló az éves szabadságkeretéből hét munkanappal szabadon rendelkezhet, melyet köteles legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt jelezni a munkaadónak. Ez utóbbi szabályozás visszafelé is működik: a munkáltató 15 nappal előre köteles közölni dolgozójával, ha szabadságra küldi.

A munkavállalók ki nem adott szabadsága azonban nem vész el, annak kiadását a munkavállaló a munkaviszony tartama alatt később is követelheti. Pénzre viszont ez sem váltható, arra csak a munkaviszony megszűnése esetén van lehetőség – írja a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. A következő évre csupán az életkor szerint járó pótszabadság vihető át, amely kortól függően 1–10 nap lehet. Ennek átvitele nem automatikus, erről a feleknek naptári évenként meg kell állapodniuk. Emellett szabadság akkor csúszhat még át a következő évre, ha a munkavállaló a tárgyév végén kezdi meg szabadságát, s azt a következő évben folytatja. Ezzel a lehetőséggel a munkavállaló öt munkanapot tolhat át a jövő évre. Azok a munkavállalók, akik az utolsó negyedévben érkeztek a céghez, a tárgyévi szabadságukat március 31-ig vehetik ki.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában