Több iskolában is gyűjtöttek az ünnepre készülve

2018.12.04. 11:30

Sok-sok adomány jut el a moldvai csángókhoz

Édességgel, játékkal teli ajándék cipősdobozok, tartós cikkek is eljutnak a moldvai csángó magyarokhoz, Pusztinába és környékére a napokban.

Bokros Judit

A Ciszterci gimnáziumban is heteken át gyűltek a cipősdobozok: Deák Lajosné is részt vett a hétfői pakolásban

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Tizenhárom éve szervezik meg az Ökumenikus adventi jótékonysági estet, amelyre idén december 7-én, pénteken 18 órától kerül sor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Előtte adománygyűjtést szerveztek három iskolában a moldvai csángó magyarok részére. A felajánlásokat a hírlap főszerkesztője, Nagy Zoltán Péter, valamint Deák Lajosné önkormányzati képviselő szállítja Pusztinába és a környékre. Az adományokat három helyszínen, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában, a Talentum Református Általános Iskolában és a Ciszterci Szent István Gimnáziumban gyűjtötték, ajándékokat, játékokat tartalmazó cipősdobozok, illetve tartós élelmiszerek, tisztítószerek formájában.

A pénteki jótékonysági esten fellép mások mellett Nyisztor Ilona

A pakolást hétfőn délután ejtették meg, hogy az ünnepi szállítmány minél hamarabb eljuthasson a megfelelő helyekre. Deák Lajosné úgy tájékoztatott: miután az adományokat kivitték, s átadták a Pusztinában és a környéken élő gyerekeknek, családoknak, visszafelé hét csángót hoznak magukkal, akik – több jeles előadó, művész mellett – szerepelnek majd a pénteki jótékonysági esten. Az intézmények szívesen csatlakoztak a gyűjtéshez. A Ciszterci gimnázium aulájában heteken át halmozódott a sok szépen csomagolt cipősdoboz, amelyek tartalma bizonyára nagy örömet okoz az azokat kibontóknak.

A Ciszterci gimnáziumban is heteken át gyűltek a cipősdobozok:
Deák Lajosné is részt vett a hétfői pakolásban
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

 

Orosz Ágoston igazgatótól hétfőn megtudtuk: szülők, diákok és pedagógusok is hozzájárultak az adománygyűjtéshez, így több mint 150 doboz gyűlt össze. Sáriné Rádi Zsuzsa, a Talentum iskola igazgatóhelyettese elmondta: náluk ötvencsomagnyi ajándék halmozódott föl. Játék, írószer, könyv, édesség került a dobozokba, amelyeket korosztály és nem szerint „címeztek” meg. A Munkácsy iskola igazgatója, Tóth Péter is kiemelte, milyen aktív az iskolai közösség, ha adománygyűjtésről van szó. Most egyszerre háromban is részt vesznek, s a pusztinai csángóknak tisztálkodó- és tisztítószereket, élelmiszereket csomagoltak szép számban.

A pénteki jótékonysági esten fellép mások mellett Nyisztor Ilona népdalénekes, Salamon Soma népzenész, Enyedi Ágnes népdalénekes, Kiss B. Attila operaénekes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában