Szenteste sokan látogattak el istentiszteletre, misére

2018.12.27. 07:00

Mindig nyitott templomkapuk Fejérben

Szenteste, a december 24-ről 25-re utazó időben szélesebbre nyíltak a templomkapuk. Úgy látszik, legalább a hívek, köztük olyanok is, akik a mindennapok sűrűjében inkább három lépés távolságot tartottak, most újra észrevették a mindig kitárt kapukat. S beléptek rajta.

Majer Tamás, V. Varga József

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

December 24-én, szenteste együtt ünneplő gyülekezeti tagok töltötték meg a templomokat. Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke arról beszélt az egybegyűlt híveknek, hogy Isten valóra váltotta ősi ígéretét: eljött, emberré lett, hogy megváltson bennünket; ezt ünnepeljük karácsonykor. Berze János református lelkész szerint a karácsony az isteni szeretet ünnepe.

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A valódi ajándék

A fehérvári reformátusok Budai úti templomában Berze János lelkipásztor az ajándék minőségéről beszélt 24-én este. – Mi a jelentése az ajándéknak? Egyszerű a válasz, a bölcsek is ajándékot vittek Jézusnak, aranyat, tömjént, mirhát – fogalmazott a lelkész, aztán gyorsan elejtette e könnyű párhuzamot, s azzal folytatta, hogy a bölcsek nem segítségnyújtást, nem is könyöradományt vittek Jézusnak és szüleinek, s nem üzletelés, megvesztegetés volt az ő ajándékuk, hogy ezzel áldást nyerjenek viszonzásul.

A lelkész szerint a bölcsek lelkük királyát ismerték föl Jézusban, ezért vittek számára királyi ajándékot. – Ha a karácsony a szeretet ünnepe, akkor az isteni szereteté, aki önzetlenül, megmentő szeretetből adta magát értünk. Minden ajándék valami nagyobbra mutat, az igazi ajándékra, aki maga Jézus – prédikálta.

Az istentiszteleten kántorként Szabó Balázs zenetörténész és az ő egykori tanítványai működtek közre.

Berze János lelkész szerint minden karácsonyi ajándék Jézusra, az igazi ajándékra mutat
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A hangoskodásból csönd lett

– Erre az éjszakára elcsendesedett a világ – szólt a szenteste szépségéről az éjféli szentmisén Spányi Antal katolikus megyés püspök a Szent Imre-templomban. – Az előző napokban és hetekben tumultuózus jelenetek voltak nemcsak a mi városunkban, hanem mindenfelé a Földön. Vásároltak, jöttek-mentek az emberek, tanakodtak, mulattak, mintha valamire készültek volna – fűzte hozzá. – Erre az éjszakára készülődtek, amikor a hangoskodásból csönd lett, a tumultuózus jelenetekből kilépve mindenki a maga családját kereste, hogy velük örülhessen. Miért is? Mert karácsony van, a szeretet ünnepe… De milyen szereteté, az egymás felé jósággal, talán érdekekkel kötődő emberi szereteté? – tette fel a kérdést a püspök. – Sokan tudják, ezen az éjszakán ünnepeljük Jézus Krisztus születését. Mit jelent az ő születése? Ezen az éjszakán az Isten valóra váltotta ősi ígéretét: eljött, emberré lett, egy lett közülünk, hogy bennünket megváltson, életének példájával, tanításával az atyai ház felé segítsen – fogalmazott.

Bohus Péter atya és ministránsai, Budai Benedek (b), Budai Richárd és Budai Panna
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Horgolt angyalok vigyázták lépteinket

Szentmisére igyekeztünk karácsony első ünnepén az ezerkétszázhatvanas lélekszámú településre, a megye legfiatalabb templomába. Ajándékot adni és fogadni is tudni kell! – így szólt a karácsonyi üzenet Jenőn.

Az olvasmányt a szentlecke és az evangélium követte, majd Bohus Péter címzetes esperes, plébániai kormányzó szentbeszédében többek között arról beszélt, hogy ajándékot adni és fogadni is tudni kell. Jézus Krisztus Isten karácsonyi ajándéka számunkra, csakúgy mint maga a megváltás. És e legnagyobb ajándékot ki kell bontanunk – jó szívvel és hálásan –, hiszen magában hordozza múltunk bocsánatát, életünk célját és majdan mennybéli otthonunkat.

Éljük ünnepeinket, de ugyanúgy mindennapjainkat is Isten gyermekeként és Jézus Krisztus testvéreként ezen a Földön – tette hozzá Péter atya.

A karácsonyi szentmise az áldozat és a szentáldozás liturgiájával zárult, a ministrálás szolgálatát Budai Panna – Budai Ferenc, az egyházközség világi elnökének lánya – végezte unokatestvéreivel, Budai Benedekkel és Budai Richárddal. A szentmisén orgonán közreműködött Bokor Gábor kántor.

Fister Ferencné Mária, a jenői karitász vezetője búcsúzóul büszkén mutatta meg Keserű Imre a templomnak ajándékozott bibliai témájú grafikáját, valamint Ormándi Márta csuhészobrász ugyancsak az egyházközségnek felajánlott szent családját. A karácsonyfákról a helyi amatőr alkotók horgolt hófehér angyalai vigyázták lépteinket…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában