Jót cselekedni jó!

2018.12.18. 11:30

Don Bosco Iskolaház: önzetlen szeretettel végzik dolgukat Polgárdiban

Minden egyes drága gyermek Isten ajándéka, s az a feladatunk, hogy segítsük őket felnőni, kibontakozni – fogalmazta meg Böjte Csaba. A nagy hajók sem létezhetnek kis mentőcsónakok nélkül, itt Polgárdiban is, ha valaki vízbe szottyan-pottyan, az iskolaház a védőszárnyai alá veszi őket – tette hozzá, amikor ötéves születésnapjukon szót váltottunk.

V. Varga József

A konyhában Erzsi keze alá dolgoznak a fruskák: a mézeskalácsformákat díszítik

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A lábtörlőn három fekete és egy szürke cica nyújtózkodik, szólok pár szót hozzájuk, és máris dorombolnak. Nyílik az ajtó, Klaudia fogad, mögötte a gyerekek kukucskálnak: vajon ki jöhetett?

A Don Bosco Iskolaházat 2011-ben szentelték fel Polgárdiban, létrehozásának ötletét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke segített megvalósítani. A példát az Erdélyben tapasztalt, hasonló szegénységben élő gyermekek felkarolása adta, ott több iskolaházat is létrehoztak. Hazánkban három működik: az úttörő a polgárdi intézmény, majd nyomdokán Székesfehérváron és a Pest megyei Csobánkán alakult hasonló ház.

Komlós Klaudia önkéntesként kezdett, majd Smohay Katalin alapító-házvezetőtől ő vette át a házvezetői tisztet. Munkatársa Laskovics Anikó, és persze számos segítőjük akad az önkéntesek személyében.

A konyhában Erzsi keze alá dolgoznak a fruskák: a mézeskalácsformákat díszítik
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor egy évtizede az első gyermek hozzám szaladt és átölelt, azonnal tudtam, hogy itt a helyem – mondja Klaudia.

Mara, Erzsi és Béla Budapestről jött hétfőn a mézeskalácssütést, valamint az ajándékdíszek készítését levezényelni.

A fakorongokra gyertyák, piros erdei bogyók és fényes szalagok kerülnek, Mara a ragasztópisztoly használatát már nyugodt szívvel a 12 éves Flórára bízza, a kicsik a szalagokkal bíbelődnek. A konyhában Erzsi keze alá dolgoznak a fruskák: a mézeskalácsformákat díszítik. – Nyersen is megkóstolhatok egyet? – firtatja a cserfes Dzsenifer. Anikó közben vacsorát készít: a krumplis tésztához csemegeuborka dukál majd. Béla a számítógépeknél figyeli a srácokat. – Minecraftoznak – közli velem bennfentesként, de kacsintva rögvest hozzáteszi: – Jelentsen az bármit is. Az 5. osztályos Roli jól értesült, halkan súgja: a fehérvári iskolaházzal közös pénteki ünnepségükön a fő angyalka Katalin lesz, akitől rollert kért karácsonyra. A polgárdi gyerekek pásztorjátékkal készülnek a műsorra.

A Don Bosco Iskolaház az önkormányzat által átadott, elhagyott iskolaépületben működik a város szélén. A gyerekek óvoda és iskola után érkeznek Gyulamajorba, és ott maradnak egészen estig. Játszanak, együtt tanulnak, és más közös tevékenységet, ház körüli munkát is végeznek. Csaba testvér mindig hangoztatja: a feladatok formálnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában