városias várossá válik

2018.12.05. 14:00

Az egészségházat most már ki lehet pipálni Bodajkon

2004-ben adták át a bodajki egészségház épületét, s máris repedezni kezdtek a falai. A problémát az épületben dolgozók jelezték az önkormányzat felé.

B. Kiss László

Az egészségház két háziorvosnak, a fogorvosnak és vérvételre alkalmas laboratóriumnak ad helyet

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezt Wurczinger Lóránt polgármester mondta el a most helyreállított, felújított létesítmény keddi, ünnepélyes átadása alkalmával. A statikus aztán megállapította, hogy hibás, nem megfelelő a tetőszerkezet, ez okozza a gondot. A móri járásban a TOP-pályázatok kiírását konzultáció előzte meg, ezért a problémával megkeresték Törő Gábor ország­gyűlési képviselőt – folytatta a település elöljárója.

Az energetikai korszerűsítéssel csökken a fenntartás költsége is

A 3M eredetileg egy informatikai cég neve, de náluk új értelmet nyert. Az elmúlt hetekben átadott önkormányzati beruházásokat jelöli. A felújított városházát ugyanis Mária-napkor, az új sportparkot Mártonkor avatták, az egészségházat pedig nem sokkal Mikulás előtt adják át – fogalmazott beszédében Wurczinger Lóránt.

Ezután az egészségház előtt felállított mikrofonhoz Törő Gábor lépett. – Olcsó húsnak híg a leve – kezdte az ország­gyűlési képviselő a beszédét. Majd arról szólt, hogy a helyreállítás során pótlólag kellett beépíteni egy acélgerendát a padlástérben annak érdekében, hogy ne csak a falak hordozzák a tető súlyát. Elmúlnak azok az idők, amikor az emberek azt beszélték a boltban, hogy jobb egy városias falu, mint egy falusias város. Bodajk a mostani fejlesztések révén tényleg városias várossá válik – húzta alá a honatya.

Az egészségház két háziorvosnak, a fogorvosnak és vérvételre alkalmas laboratóriumnak ad helyet
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség harmadik szónoka Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke volt. Ő arról beszélt, hogy korábban felülről határozták meg a pályázatok kiírását, és meg sem próbálták azokat a valós igényekhez igazítani. Ráadásul a 2010-es kormányváltás előtt az ezeréves múltra visszatekintő megyéket is meg akarták szüntetni.

Ez a helyzet azonban megváltozott: a megyék területfejlesztési feladatokat kaptak, melyhez forrást is társítottak. A TOP-pályázatokat pedig, melyek elbírásában meghatározó szerep jutott a megyei közgyűlésnek, úgy írták ki, hogy előtte alaposan feltérképezték, mi az, amire valóban szükség van adott településen.

 

Bodajk önkormányzata csak a hat TOP-pályázat révén több mint 500 millió forintot nyert. Az egészségház helyreállítására, illetve homlokzatának szigetelésére, a nyílászárók cseréjére 20 milliót, melyhez négymillió forint önerő járult. Az energetikai korszerűsítéssel csökkennek a fenntartás költségei is – mondta el Molnár Krisztián.

Az egészségháznak helyet adó épület csak részben van az önkormányzat tulajdonában. A felújítás ezért nem terjed ki az egész ingatlanra – hangzott el az átadáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában