A roma gyerekek felzárkóztatása otthonos légkörben

2018.12.16. 16:00

A Kerecsendi Kiss Márton tanoda segít a helyi közösségnek

Öt éves a Kerecsendi Kiss Márton Tanoda – adventi születésnapot tartottak, családias légkörben. A helyszín is fontos üzenetet hordoz.

Zsohár Melinda

Az ünnepségen Mészárosné Lázi Zsuzsanna énekelt a tanodás gyerekekkel szívhez szóló dalokat

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A tanoda a város többségében romák lakta részén áll, s az ország első cigányiskolája működött benne a háború előtt. A Kerecsenden született, majd Bicskére került Kiss Márton, ifjú tanító alapított a többnyire írástudatlan, iskolába alig vagy nem is járó, s általában nagyon szegény roma gyerekeknek iskolát. Az elhivatott tanító később költő, újságíró lett, a háború után emigrált, nevét csaknem elfeledték, pedig abban az időben kiemelkedő szociális és társadalmi jelentőségű tettet hajtott végre a másutt nem jellemző állami szándékkal. A házból az államszocializmusban cigányóvoda lett, elhivatott óvónőkkel, elég mostoha körülmények között, ám az integráció egyében felszámolta az önkormányzat ezt az elkülönítést, még ha maguknak az érintetteknek is kényelmes volt a közelség okán.

Manapság is romák lakják ezt a városrészt, s noha alaposan megváltoztak a körülmények, hátrányos helyzetű és támogatásra szoruló gyerekek most is vannak itt (is). Ezért döntött úgy a város, hogy a Mentsvár Alapítványon keresztül, a tanulást s a felzárkózást támogatandó tanodát alapít, pályázatok és az önkormányzat segítségével, a derék előd nevével. Az ötesztendős történet csupa pozitívumot mutat, ez bebizonyosodott a bensőséges születésnapon. Pálffy Károly polgármester elmondta: a tanoda fontos a városnak, támogatása egyértelmű akkor is, ha éppen nincs pályázat. Köszönetet mondott az elkötelezett pedagógusoknak s szakembereknek, s kiemelten Németh Tibor helyi képviselőnek, a roma önkormányzat elnökének és feleségének, Nikolettának, akik oroszlánrészt vállalnak a tanoda működtetésében.

Az ünnepségen Mészárosné Lázi Zsuzsanna énekelt a tanodás gyerekekkel szívhez szóló dalokat
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a kezdetektől szorgalmazta az intézmény alapítását, s ezúttal ígéretet tett a városrész fejlesztésére – többek közt kápolnaépítésben is gondolkodnak. Tompa László szakmai vezető életképes és életrevaló elképzelésként határozta meg az intézmény alapítását, ahova naponta legkevesebb húsz-harminc gyermek tér be délutánonként leckét írni, játszani, beszélgetni. Szallerné Sass Katalin pedagógus szerint valódi közösség formálódott az évek alatt, a „régi” tanodások is szívesen visszajárnak ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában