Kapkodós citera és társai

2018.12.04. 07:10

A citeramozgalomnak a pávakörök adtak lendületet

A Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai napján, a Csoóri Sándor-program támogatásával, népdalénekesek és citerások találkoztak a falu közösségi házában.

V. Varga József

Citerások, mint mi! – Varró János (jobbról a 3.) vezetésével F.: FMMK

Varró János népzenész, népzene-pedagógus a csaknem fél évszázados múltat elevenítette fel a citeratanítás tükrében hallgatóságának – tudtuk meg Majorné Katalin művelődésszervezőtől. A művészeti iskolák megalakulása előtt szakkörök keretében lehetett a citerajátékot oktatni, illetve együttesek is szép számmal működtek a megyében.

Citerások, mint mi! – Varró János (jobbról a 3.) vezetésével Fotó.: FMMK

Nagy változást hozott, amikor az országban elsőként, 35 éve a székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában megalakult a népzenei tanszak. Az előadó elhozta a birtokában lévő értékes gyűjteményt, amelynek egyes kötetei a citeramuzsika tanításáról szólnak, jól illusztrálva, hogyan változott és fejlődött mindez. A gyakorlati foglalkozásra Varró János karácsonyi kottákat is magával hozott, a jelen lévő citerások és énekesek rögtönzött népzenei együttessé alakultak, s rövid idő elteltével egy „színpadkész” karácsonyi csokor csendült fel előadásukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában