"Hajléktalan törvény"

2018.11.04. 07:00

Új éjjeli melegedőhelyeket inspirál a szigorúbb szabálysértési törvény

Október 26-án volt az első eljárás a „hajléktalan törvény” alapján a Székesfehérvári Járásbíróságon. A bíró rögtön fel is függesztette a tárgyalást, mert szerinte felmerül annak lehetősége, hogy a módosított szabálysértési törvény ellentétes az alaptörvénnyel.

Majer Tamás

A hajléktalanokat segítő munkában csütörtöktől öt hónapon át tart a kiemelt időszak Fotó: Pixabay

Az újonnan hatályos rendelkezés szerint azt a személyt, aki az életvitelszerűen közterületen tartózkodás szabályát megsérti – vagyis az utcán él – a rendőröknek kötelessége feljelenteni. Negyedjére. Az első három alkalommal csak figyelmeztetik a jogellenes magatartást folytató személyt, csak a negyedik „tetten éréskor” viszik be az őrsre. Ha a hajléktalan együttműködik, azaz hajlandó bemenni egy éjjeli menedékhelyre, úgy nincs figyelmeztetés, neve mellé nem kerül strigula.

Már van állandó, heti 168 órás nappali melegedő, illetve éjjeli menedék a Kríziskezelő Központban

A törvénymódosítás szerint közérdekű munka szabható ki e szabálysértés miatt, pénzbírság nem. Elzárásra csak akkor fordul a szankció, ha az illető nem vállalja a rá kiszabott munkát. Zsabka Attila, a székesfehérvári Krízískezelő Központ vezetője elmondta, Fehérváron 130–140 olyan hajléktalanról tudnak, akik nem akarnak bemenni az éjjeli, illetve nappali melegedőkbe. Az utcán lévők fele, 60–70 ember él közterületen, a többiek máshol, például zártkertekben húzzák meg magukat. Az ORFK tájékoztatása szerint a rendőrség az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt október 15–29. között 221 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést, s 7 szabálysértési előkészítő eljárás indult. Az egyik ilyen eset fehérvári. Az érintett hajléktalan keresztneve Győző.

A hajléktalanokat segítő munkában csütörtöktől öt hónapon át tart a kiemelt időszak Fotó: Pixabay

– Maga az eljárás a szabálysértési hatóság előtt indult október 24-én, a bíróságra 25-én érkezett az ügy. A tárgyalás 26-án volt, ekkor lett felfüggesztve – Varga Noémitől, a Székesfehérvári Törvényszék sajtószóvivőjétől kaptunk információt. A tárgyalást vezető Turi Bálint bíró kezdeményezte az Alkotmánybíróság (AB) eljárását. – Az ügyben eljáró bíró álláspontja szerint jelen esetben felmerül, hogy a szabálysértési törvény október 15. óta hatályos 178/B. §-a Magyarország Alaptörvényének II. cikkére (az emberi méltóság sérthetetlen), illetve III. cikkének első bekezdésére (senkit nem lehet megalázó bánásmódnak alávetni) tekintettel alaptörvény-ellenes – írta a szóvivő. Győző őrizete ezzel megszűnt.

Az AB-nek soron kívül, de legkésőbb 90 napon belül döntenie kell.

Újra megindulhat a szabálysértési eljárás

Abban a nem megtörtént, de elképzelhető esetben, ha Győzőt – vagy mást – a szabály­sértés miatt a hatóság ismét figyelmeztetni kényszerül – 90 napon belül 3 alkalommal –, vele szemben újra megindul a szabálysértési eljárás. Ez tehát nem függ attól, hogy a korábbi ügyben a bíróság felfüggesztette a tárgyalást. Ad absurdum egy újabb feljelentés után egy másik eljárásban egy másik bíró elítélheti azt a személyt, akinek eljárását október 26-án felfüggesztette Turi bíró. A Regionális Diszpécser Szolgálat október 31-ei közlése szerint Fejérben az éjjeli menedékhelyek férőhelyszáma a következő: Fehérváron a Kríziskezelő Központban 36, a Ráchegyi Átmeneti Szállón 50, Dunaújvárosban a Kandó téri szállón 45, a Papírgyári utcaiban 80.

Pénteken indult első utcai teajáratuk

Ezek a számok nem tévesztendők össze a hajléktalanok átmeneti otthonainak adataival. A Székesfehérvár által fenntartott Kríziskezelő Sörház téri Átmeneti Szállójában 41 férfinak juthat hely. A Kikindai útiban 16 hely van, ide nők is kerülhetnek. A Széchenyi úti Női Átmeneti Szállóban 18 hely van. Ezekben némi térítési díjat fizetniük kell a lakóknak.

Üdvözítő, hogy a fenntartó és a szakembergárda is igyekszik újabb éjjeli menedékhelyeket kialakítani. Zsabka Attila kiemelte, a náluk eddig meglévő 36 éjjeli hely (nyitva 18–08 óra között) mellett 60 férőhely van a nappali, szintén ingyenes melegedőikben (nyitva 08–18 óra között). Utóbbira két épület is szolgál, egy 10 és egy 50 fős. Éjjeli és nappali szállásaik tehát egymást kiegészítve 0–24 órásak. Az egyik nappali helyiségükben éppen a megváltozott szabályoknak megfelelve megfeszített ügyeleti renddel – november közepétől várhatóan új munkavállaló felvételével – oldják meg a napi 10 órás nyitva tartást. A hajléktalansegítő munkában november elsejével megkezdődött a március végéig tartó kiemelt időszak.

Pénteken indult első utcai teajáratuk. Jelentős előrelépés, hogy tegnaptól – két újabb munkatárs felvétele mellett – a központ egyik nappali melegedője éjjeli funkciót is kapott. Mindez azt jelenti, hogy április 30-ig nem 36, hanem 56 éjjeli menedékhelyük lesz. Zsabka újabb 24 férőhely kialakítását szorgalmazza! Javaslata már az önkormányzatnál van.

Hogy senkit ne kelljen elküldeni

A szakember elmondta, október közepe óta nem indultak meg tömegesen hozzájuk azon hajléktalanok, akik eddig sem kívántak náluk éjszakázni, mégis, az új javaslat miattuk készült. A meglévők mellé nagyobb intim szférával bíró, 3-4 fős új szobákat hoznának létre, amelyekben 3-4 hétig lakhatnának azok a hajléktalan emberek, akik így végre bekapcsolódnának az ellátásba.

Zsabka hangsúlyozta, alapvetés, hogy mindig legyen üres éjjeli menedékül szolgáló férőhelyük, hogy senkit, aki az utcáról betérne hozzájuk, s hajlandó a minimális szabályaikhoz alkalmazkodni, ne kelljen elküldeniük. Ennek jelenleg is megfelelnek.

Tegyük hozzá, ha sikerül minden utcán élő embert meggyőzni, hogy térjen be az ellátórendszer szállásaira, úgy még több férőhely kialakítására lesz szükség. Egyik sem fog máról holnapra megvalósulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában