Két héttel ezelőtti csőtörés áll az útban

2018.11.10. 07:00

Jövő héten készülhet el a csőtöréses rész helyreállítása az Új Csóri úton

Egy olvasónk foglalta össze a helyzetet, amit az Új Csóri úton az elmúlt időszakban sok fehérvári és környékbeli ingázó saját bőrén, illetve karosszériáján is megtapasztalhatott.

Majer Tamás

Ez a lezárás is lassítja az amúgy is dugóval terhelt szakaszon való közlekedést

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Fejérvíz lassan már két hete lezárt két sávot az amúgy is káoszos körforgalom előtt, így viszont reggel bejutni itt 30-40 perc – írta olvasónk. Zsebők Lajostól, a szolgáltató sajtósától kértünk és kaptunk információt. – Október 26-án, egy pénteki nap délutánján kaptuk a bejelentést, hogy az Új Csóri úton, a burkolat alól folyik ki a víz – fogalmazott.

Október 26 óta dolgoznak rajta

A csőtöréses szakaszon egy, az 1950-es években épült 300 milliméter átmérőjű azbesztcement vezeték van, amely vezetéken keresztül jön be a városba a csóri víz.– A hibahely behatárolását még 26-án este elvégeztük. Hétfőn bevontuk azt a céget, amely szakvállalkozóként végzi számunkra az útfelbontást és helyreállítást, illetve az ezekhez szükséges forgalomtechnikai egyeztetéseket és a tervek elkészítését – tudtuk meg a Fejérvíz munkatársától. – Október 30-án a szakcég megkezdte a burkolat bontását, illetve a munkagödör kiásását, amivel 31-én végeztek. Mi ekkor fogtunk bele a hibajavításba, amit még aznap este befejeztünk, és helyreállítottuk a vízszolgáltatást. A hiba egy úgynevezett gibault csőkötésnél jelentkezett, ami viszonylag gyakran fordul elő az öreg azbesztcement vezetékeken – jellemezte a helyzetet Zsebők Lajos.

Ez a lezárás is lassítja az amúgy is dugóval terhelt szakaszon való közlekedést
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Folytatva a csőtörés javításának történetét, ilyenkor a munkagödröt nyitva kell hagyni egy-két napig, hogy meggyőződhessünk róla, nincs-e szivárgás, és utána tudjunk húzni a kötést biztosító csavarokon. Most azonban jött a hosszú hétvége, így november 5-én reggel ellenőriztük a hibajavítást, utánahúztunk a csavaroknak, és jeleztük a szakvállalkozónknak: kezdje meg az út helyreállítását – folytatta.

Szigorú előírások vonatkoznak az Új Csóri útra

Az Új Csóri út főközlekedési út, ezért szigorú előírások vonatkoznak rá, ráadásul nemrég EU-s forrásokból újították fel. A közútkezelő előírta – mivel az útfelújítás garanciális időszaka még nem járt le –, hogy a helyreállítást annak a cégnek kell elvégeznie, amelyik az útfelújítás kivitelezője volt, továbbá előírta az aszfaltozást és a vállas helyreállítást is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az útburkolatot a munkagödör előtt és után is, pár méter hosszban teljes vastagságában ki kell cserélni.

Újabb kör volt ez, ami miatt az eredeti kivitelező lemondott a helyreállítás elvégzésének a jogáról. A burkolat rekonstrukcióját így egy másik cég csinálja. Információnk szerint ez a másik szakcég a jövő hét közepén tudja elvégezni az út helyreállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában