Élettörténetek: elfogadás, ami elismeréssel jár

2018.11.21. 11:30

Nevelőszülők és neveltek – Róluk volt szó a gyermekvédelmi napon

Nevelőszülőnek lenni jó – ez volt a mottója a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok nevelőszülői napjának. Hogy miért? Az élettörténetekből kiderült…

S. Töttő Rita

Nagypéterné Sipos Magdolna, Várhegyiné Békési Gyöngyi és Nagy Imréné – az Elfogadás-díjban részesült nevelőszülők

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Magam is éltem gyermekotthonban. Emlékszem, ültem a Duna partján, egy kastélyépületből kialakított otthon mellett, és arra gondoltam, egyszer, ha lesz rá lehetőségem, magamhoz veszek olyan gyerekeket, akik gyermekotthonban élnek” – mesélt az egyik nevelőszülő arról, miért is vágott bele sok-sok évtizeddel később – miután három saját gyermeket felnevelt – a nevelőszülői feladatokba. A gyermeki szív szeretet és kötődés utáni vágyódása bizony sosem múlik el azokban az emberekben, akik ezt valamiért kénytelenek voltak nélkülözni korai életszakaszaikban. A cizellált, papírra vetett történet súlyos élethelyzetekbe engedett bepillantást a hallgatónak. Fájó, elképzelhetetlennek tűnő gyermeki sorsok villantak fel, amelyek azonban csak a kívülállónak rendkívüliek.

Hatszáz gyermek él kétszáz nevelőszülőnél Fejér megyében

A gyermekvédelem hálójában mindennaposak, akárcsak az, ahogy az ember leugrik a boltba egy doboz tejért. Ez az anyuka, aki a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok keretében megrendezett nevelők napján engedte útjára saját élettörténetét, hatalmas szívvel, tudatossággal és elszántsággal vágott bele: valószínűleg nem voltak rózsaszín felhőkkel övezett elképzelései. Tudta, hogy a mélyből kiemelt gyermek nem azért agresszív, nem azért trágár, dacos, küzd a tanulással, sőt, a normál mederben folyó emberi létezéssel, mert „rossz gyerek”. Azért küzd, mert nincsenek mintái, vagy épp azt éli meg, amilyen mintát kapott.

Nagypéterné Sipos Magdolna, Várhegyiné Békési Gyöngyi és Nagy Imréné – az Elfogadás-díjban részesült nevelőszülők
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az előadó több ilyen gyermekből hozta ki a legjobbat, akik mára a társadalom által is elfogadott, dolgozó, szorgalmas emberekké váltak. A nevelőszülőkből álló hallgatóság számára ismerős helyzetek ezek, hiszen mindannyian ebben a világban élnek. Mint kiderült Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának szavaiból, meglehetősen sokan is vannak: jelenleg ugyanis Fejér megyében kétszáz nevelőszülő tevékenykedik. Ebből 193 nevelőszülő áll foglalkoztatott nevelőszülői viszonyban, akikhez összesen 681 gyermek mehet. Az úgynevezett betöltött férőhelyek száma pedig 600 fő – vagyis ennyi gyermek él Fejér megyében nevelőszülőnél jelenleg. Ez az állami gondoskodásban részesülők 70 százaléka Fejér megyében. Odaadó, lelkiismeretes szolgálat ez a nevelőszülők részéről, tette hozzá Deresné, akiknek munkáját Elfogadás díjjal jutalmazzák.

Elősegítés és támogatás

Így történt ez a nevelőszülők napján is kedden. Nagypéterné Sipos Magdolna vehette át elsőként a díjat, aki hét gyermeket nevel, nevelt – elfogadással, empátiával, szeretettel, hiteles nevelési elvekkel. Célja – hangzott el a róla szóló beszámolóban –, hogy a gyermekeket sikerélményhez juttassa, ezzel együtt elősegíti és támogatja a vér szerinti családdal való kapcsolat erősödését. Várhegyiné Békési Gyöngyi szintén Elfogadás díjban részesült: tizennyolc éve férjével együtt nagy odaadással és felelősséggel nevelik a rájuk bízott gyerekeket. Szeretetteljes családi közeget, biztonságos életfeltételeket, megfelelő mintát, normákat nyújt nekik. Nagy Imréné az idei harmadik díjazott, aki jelenleg öt gyermek pótmamája, akikből négyen különleges gondoskodást igényelnek. Szeretetteljes, gondoskodó közeget biztosít nekik – az elismerés ezért is jár neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában