öt helyre vonulnának

2018.11.15. 11:30

Úton vannak az önállóság felé a martonvásári önkéntes tűzoltók

Nemrég az utolsó meghatározó katasztrófavédelmi gyakorlatot is teljesítették a martonvásári és környékbeli önkéntes tűzoltók, ennek köszönhetően hamarosan önállóan beavatkozó egységgé válhatnak a területükön.

Bokros Judit

Pimper László egyesületi elnök és Gaál Tamás parancsnok. Mind a ketten tapasztalt, hivatásos tűzoltók

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Ennek apropóján beszélgettünk az egyesület elnökével, Pimper Lászlóval, aki elmondta: körülbelül másfél éve szerveződött újjá az egyébként nagy múltra visszatekintő egyesület. Pár év szünet után néhányan úgy gondolták: szeretnének tenni a közösségért, amelyben élnek. A mód pedig az önkéntes szolgálat lett, méghozzá tűzeseteknél, katasztrófahelyzetekben. Az egyesület tíz alapító taggal alakult meg, majd a hivatalos bejegyzés után egyre többen csatlakoztak hozzájuk: jelenleg ötvenketten vannak. Nem csupán Martonvásárról, de Tordasról és Rác­keresztúrról is jelentkeztek, így most tevékenységük hatóköre is e három településre terjed ki. Ez már csak azért is előnyös, mert ezektől alapvetően távolabb esnek a hivatásos segítségnyújtók, tehát például az érdi tűzoltóság. Ezért a martonvásári önkéntesek egy fehér foltnak számító területet fednek le.

A tagok között vannak olyanok, akik munkahelyükön is tűzoltóként dolgoznak, így nagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek, amelyet most már az egyesületben is kamatoztatnak. Akik pedig nem rendelkeztek a szükséges előképzettséggel, azokat tanfolyamok, képzések révén készítették föl a munkára. Nem mindenki vesz részt azonban tűzoltásban a tagok közül, van, aki például adminisztrációval foglalkozik.

Pimper Lászlótól megtudtuk, hogy nagyon hamar támogatást kaptak az önkormányzatoktól és a katasztrófavédelemtől. Első lépésként az volt a legfontosabb, hogy el tudjanak indulni segíteni, ha baj van. Beszereztek egy mikrobusz méretű járművet a legszükségesebb felszerelésekkel, védőruhákkal, feszítő-vágó szerszámokkal. A következő nagy lépés az volt, amikor a hivatásos tűzoltóságok járműcsere programjával összefüggésben kaptak egy felújított gépjárműfecskendőt.

Pimper László egyesületi elnök és Gaál Tamás parancsnok. Mind a ketten tapasztalt, hivatásos tűzoltók
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Ezután kezdtek gondolkodni azon, hogy önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületi státuszt szerezzenek. Megnézték, mi az, ami ehhez még hiányzik, majd támogatásokra pályáztak, illetve megszervezték, hogy tagjaik megkapják a szükséges önkéntes tűzoltó és eszközkezelői képzést is.

Így érkeztek el az októberi rendszerbeállító gyakorlathoz, amely az utolsó fontos lépés volt az önálló beavatkozás lehetősége felé. Azt is kérelmezték, hogy a három említett településen kívül még Gyúróra és Baracskára is vonulhassanak. Ezután további felügyeleti ellenőrzések következnek azért, hogy megfelelnek-e a feltételeknek – az egyesület jelenleg erre vár. Közben azonban készülnek a szombatra, amikor is azért jönnek össze a Brunsz­vik–Beethoven Kulturális Központban, hogy megünnepeljék elődeiket és a 130 éve alakult Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egylet létrejöttét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában