Tóth György Emlékérem

2018.11.10. 08:00

Igazi megbecsülés a kollégáktól – Elismerték Iszak Ferencné munkásságát

Komplett kis összeesküvés szerveződött az idei Tóth György Emlékérem átadására. A cél az volt, hogy a díjazottat teljes meglepetés érje – s ez sikerült is.

Bokros Judit

Vasné Borsos Beáta Bíborka leköszönő igazgató adta át a díjat Iszak Ferencnének (jobbra)

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Iszak Ferencné Gabit az előző napon és aznap reggel hárman is figyelmeztették – igaz, különböző indokokkal – arra: szép ruhát vegyen ám fel! Ő így is tett, de még ezek fényében sem jutott az eszébe, hogy ő kapja az elismerést. Úgyhogy tényleg nagyon meglepődött a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében, amikor az ő neve hangzott el a könyvtárosok szakmai elismerését tükröző Tóth György Emlékérem átadásakor.

Gabi figyelemre méltó személyiségét és munkához való hozzáállását két méltatásból ismerhettük meg. Kiderült: 1990 óta dolgozik a fehérvári intézményben. Előtte Várpalotán élt és dolgozott, s valójában pedagógusnak készült – mesélte már a díjátadó után. Míg azonban a kétéves képesítés nélküli nevelő státuszát töltötte, átcsábították dolgozni a Krúdy Gyula Városi Könyvtárba. Akkor annyira megtetszett neki a könyvtáros szakma, hogy ebbe az irányba ment tovább. Miután férjhez ment, s családot alapított – két gyermeke van – Fehérvárra költözött, ekkor helyezkedett el a Vörösmarty Könyvtárban.

Akkoriban még Escher Ilona irányítása alatt kezdte a munkát, majd az elmúlt 28 évben több igazgatóval dolgozott együtt. Így számos tapasztalatot szerzett, s igazán nagy rálátása lett a szakmára. A felnőtt kölcsönző részlegben kezdett mint könyvtáros adminisztrátor, ám mindig adódott olyan szituáció, hogy új területeken, feladatkörben próbálja ki magát. Gabi élt e lehetőségekkel, így egyre több tudást, gyakorlatot szerzett. A módszertanos könyvtáros álláshelyen 2009-ben tudott elhelyezkedni, miután valaki nyugdíjba vonult. Akkor az igazgatási épületben dolgozott egy másik kollégával, majd egy időre egyedül maradt. Ebből az időszakból is sokat tanult azonban. Jó kapcsolatot alakított ki a megye települési könyvtárosaival, és ez a mai napig működik.

Vasné Borsos Beáta Bíborka leköszönő igazgató adta át a díjat Iszak Ferencnének (jobbra)
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Gabi részletesen elmesélte, mit is jelent pontosan az, ha valaki módszertanos könyvtáros. Míg kezdetben főleg a megyében dolgozó kollégáknak nyújtottak módszertani segítséget, statisztikát készítettek, addig ma már igen szerteágazó munkakörről van szó, amelybe az adminisztrációtól kezdve az önkormányzattal való tárgyaláson át a telefonok kezeléséig sok minden belefér. Továbbképzéseket szerveznek, konferenciákra, vidéki településekre járnak, hogy helyben segítsék a könyvtárosokat. Ettől változatos az egész – s persze ettől nehéz is. Az egyik legnehezebb feladat a humán erőforrás megtartása, a fiatal könyvtárosok bevonzása, hiszen az anyagi lehetőségek korlátozottak.

Öt éve jött létre a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer, amely a módszertani munkán belül külön területet képvisel. Szakmai kihívás az új típusú feladatoknak eleget tenni, s fontos a pályázati lehetőségek kihasználása, a figyelemfelhívás.

E sokféle munka mellett Gabi – más kollégájához hasonlóan – az olvasószolgálat munkájába is besegít: kéthetente a gyermekrészlegen dolgozik.

Ennyiből is látszik, mennyire színes és kihívásokkal teli lehet a könyvtárosok munkája – a Tóth György Emlékérem elnyerése pedig a megbecsülés jele, egy igazán fontos közeg, a kollégák részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában