a denevérek szundikálva fogadták a versenyzőket

2018.11.19. 19:58

Harci túrán járt a Csóri Csukások Természetjáró Egyesület

A mögöttünk hagyott hétvégén már tizenhetedik alkalommal rendezte meg békés szándékú harci túráját a Csóri Csukások Természetjáró Egyesület. Nemcsak a Keleti-Bakony emelkedőit vették nyakukba a gyalogos tájékozódási verseny résztvevői, de tegezeket, s elemózsiás tarisznyákat is.

Majer Tamás

Navigációs feladatokat is kaptak a harci túra versenyzői

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 15 benevezett csapat több mint 80, mindenféle korosztályból verbuválódott versenyzője a csóri sportcsarnoktól indult el a 15 kilométeres túrára, ami a harcedzettek számára talán csak egy szimpla séta lett volna. Ám ezt a barangolást számos katonás feladat nehezítette: íjászat, lövészet, aknakeresés, sebkötözés, elsősegélynyújtás, ügyességi gyakorlatok, sziklamászás és sítal­pazás, navigációs próbatétel, menedéképítés, drótakadály leküzdése, egy régi orosz bunker felfedezése…

Együtt túráztak katonák és képviselők, tanárok és diákok

– Vannak itt németek? – kérdezte egy ovis forma leányzó a már használaton kívül lévő katonai bunker szájában édesanyjától, majd a választ meg sem várva, nagy bátran bevette magát az objektumba! A Csórhoz közeli bunkerben egyébként inkább itt felejtett oroszok lehettek volna, nem németek, de ez a kislány kérdésének báján mit sem változtat.

– Ez egy valós orosz bunker, benne szálláshelyek, emelet, kivezető nyílások. Most védett denevérek élnek benne – tudtuk meg Enikőtől, az állomás játékvezetőjétől. Mi ottjártunkkor nem velük találkoztunk, hanem egy csapat tópartis diákkal Fehérvárról. A bőregerek, így fényes nappal, hagyták nyugodtan játszani a túrázókat.

Navigációs feladatokat is kaptak a harci túra versenyzői
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A csóri harci túra helybeli respektjére jellemző, hogy az egyes állomások „parancsnokaiként” nemcsak a természetjáró egyesület tagjai álltak helyt, de köztük volt az általános iskola igazgatónője és egy önkormányzati képviselő is. Utóbbi, Fornai László már évek óta a sziklamászás biztosa. A Szenes-völgy fölötti fennsíkon várta a harcosokat, akiknek itt egy nagyjából 150 méteres, igencsak meredek kaptatón kellett fölmászniuk. Egy biztonsági kötél segített és mutatta nekik az utat.

Madár Zsolt szervező, akinek nemcsak térkép e táj
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Madár Zsolt főszervezővel a célban beszélgettünk. – 19–20 éves gyerekeim vannak. Amikor még kicsik voltak, kérdezős­ködtem helyben, van-e Csóron valami járőrverseny, gyerekeknek való. Mivel ilyen nem volt, bennem viszont erős volt a szándék, néhány társammal együtt megszerveztük ezt a túrát.

A bunker feltérképezése után imitált elsősegélynyújtásra szaladtak az ifjak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az évek alatt országszerte sok helyről – Kaposvártól Budapesten át Nyíregyházáig – jöttek hozzánk. Időközben alakult meg a Csóri Csukások Természetjáró Egyesület, most már e szövetség színei alatt fut a verseny – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában