A nagy háború százéves nyomai

2018.11.12. 11:30

Megyeszerte megemlékeztek az első világégés végének centenáriumáról

Gyertyagyújtással, koszorúkkal is megemlékeztek a megye több településén az első világháborúban elesettekre.

Tihanyi Tamás, Majer Tamás, V. Varga József, Palocsai Jenő, Szanyi-Nagy Judit

Az idősek mellett fiatalok is lerótták tiszteletüket a megemlékezésen. A huszárokra mindőjük felnézett!

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Évadzáró egy szobor befogadásával

A nagy háború befejezésének 100. évfordulója jegyében rendezték meg a Pákozdi Katonai Emlékpark idei évadzáróját vasárnap. A látogatók elsőként Renato Picilli olasz szobrászművész alkotása előtt gyülekeztek: a „Minden háborúban elesett tiszteletére és emlékére” című szobrot egyelőre csak befogadta a létesítmény, az ünnepélyes avatást egy nagyobb szabású eseménnyel jövőre tartják.

– Száz évvel ezelőtt magyar és olasz katonák harcoltak egymással az Isonzó mentén és Doberdónál. Ellenségek voltak, de most együtt vagyunk teljes barátságban és együttműködésben – mondta a jelenlévők előtt az olasz és a magyar himnusz eléneklése után Caludio Moder, az olasz Alpesi és Tartalékos Katonák Közép-európai Szekciójának ezredese. A Magyarországon élő idős katona így folytatta: – Nagy tisztelettel és büszkeséggel helyeztük el itt ezt az emlékművet. Aki háborúban esett el és a kötelességét teljesítette, az mind hős!

Az emlékpark már korábban csatlakozott ahhoz a kilencéves nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek lényege, hogy minden 11. hónap 11. napja 11. órájának 11. percében mécsest gyújtanak a háborúk áldozataiért. Az évadzáró egyben a Felderítők Napja is volt, a délután a katonai ejtőernyőzés bemutatkozásával telt.

Claudio Moder honfitársának világháborús szobra előtt a pákozdi emlékparkban
Fotó: Tihanyi Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Keresztjei közt egy temetőnek

„Flandria mezején pipacsok nőnek / Keresztjei közt egy temetőnek” – John McCrae szimbólummá lett sorait Gál Sándor nyugalmazott százados, a Sárbogárdi Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke tolmácsolta vasárnap a sárbogárdi Hősök terén. A megemlékezés zászlófelvonással vette kezdetét az emlékműnél, majd Novák Kovács Zsolt alpolgármester ünnepi beszédében külön is szólt a nagy háború nyolcvanöt sárbogárdi halottjáról. Az áldozatokért imát mondott Lindmayer Miklós római katolikus diakónus, és igei idézettel szolgált Kovács Csongor református lelkipásztor. Végezetül a jelenlévők gyertyát gyújtottak a háborúk áldozataiért.

Huszárok! Utánuk!

Lepsényben történelmi előadásokkal, Gyóni Géza verseivel, valamint az Esthajnal Nyugdíjas Klub Énekkara és a Cirbolya Citerazenekar műsorával emlékeztek meg a száz éve véget ért nagy háború hőseiről.

Salamon Béla polgármester kifejtette, a település 1937-ben felavatott I. világháborús emlékművén 84 lepsényi férfi neve olvasható, akik eltűntek vagy meghaltak a fronton.

– Ma már tudjuk, sajnos ennél is többen voltak – mondta. Különleges hangulatot teremtettek a hazafias ünnepségen megjelenő Fehérvári Huszárok Egyesülete lovasai. A huszárok és a lovaik büszke, mégis alázatos magatartása iránymutató.

 

Tiszteletadó főhajtás

Sárkeresztesen is fejet hajtottak a jeles napra emlékezve. A Fehérvári Huszárok Egyesületének kék egyenruhásai álltak díszőrséget a világháborúban elesettek emlékhelyének hátterében. Az erdő peremén, a régi lövészárok helyén kezdődött a megemlékezés, majd a focipályán folytatódott. Gyovai László elnök és a Sárkeresztesért Egyesület tagjai száz fehér üvegmécsest rendeztek kereszt alakba és gyújtottak meg. A háborúban elesett katonák és civilek emléknapjára sokan eljöttek a faluból és a Fejér Szövetség is képviseltette magát. Versek és dalok szálltak a viaszfáklyák fénye és füstje között.

Az idősek mellett fiatalok is lerótták tiszteletüket a megemlékezésen. A huszárokra mindőjük felnézett!
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Fehérvári gyertyagyújtás

Idén is a Krajczáros Alapítvány karolta fel a november 11-ei fehérvári megemlékezést. Az elesett katonákért nemcsak mécsesek gyúltak az emlékezők jóvoltából, de 11 óra 11 perckor a Bazilika nagyharangja is megszólalt. A szimbolikus dátum a helyszínek számában is megmutatkozott: tizenegy ponton – köztük a Hősök terén levő két emlékműnél, melyből egy az altemplom felett, másik a talapzaton van – lobbant fel a láng.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában