CSAK

2018.11.09. 11:30

A nők a családok mozgatórugói: átadták az Enyingi Család és Karrierpontot

Bár már augusztus 31-e óta nyitva van, s fogadja a betérőket a CSAK-nak becézett Enyingi Család és Karrierpont, ünnepélyes megnyitóját csak csütörtökön tartották meg. Ez már a negyedik CSAK Fejér megyében.

Majer Tamás

Tanácsadás közben csíptük el az enyingi iroda két munkatársát is, Dér Virágot és Gurubi Edit Szilviát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az országszerte számos településen felálló család és karrierpontok elsődleges célja a nők segítése, hogy a szülés és a babával otthon töltött időszak után zökkenőmentesen térjenek vissza dolgozni. Persze csak akkor, ha ezt akarják. Tegyük sietve hozzá: ha éppen az édesapák maradnak otthon gyermekükkel, nekik is megpróbálnak munkát, tanácsot adni az első körben 2020. végéig működő irodák.

A nyitórendezvényen Viplak Tibor polgármester kiemelte, Enying számára nagy jelentőséggel bír, hogy náluk is van ilyen iroda. (Fejérben Fehérváron, Móron és Sárbogárdon van még.) A polgármester szerint rossz kérdésfeltétel az 5-10 évvel ezelőtt még gyakran emlegetett karrier vagy család dilemma. Legyen modell a karrier és család!

Varga Gábor országgyűlési képviselő saját példával illusztrálta állítását, miszerint a nők a családok mozgatórugói. Csodálja felesége logisztikai képességét. Családja átlagosnak számító szerda délutánjáról beszélt. Négy gyermekük van. – Egyikőjük lovagolt, a másik háromnak úszóedzése volt, sőt még egy kézilabda edzésnek is bele kellett férnie – mesélte, s hozzátette, hogy este egy svéd márkás polcot is összeszerelt a hitvese.

Az édesanyáknak nyújtott rugalmas munkaviszony segíti a gyermekvállalási hajlandóságot

Varga Gábor nagyobb idő és térbeli távlatra váltva kijelentette, hogy a család és a gyermekvállalás roppant jelentékeny része a kormányzati politikának.

– Az elkövetkező időszakban nemcsak a nemzeti konzultáció útján, hanem többek közt a Család és Karrierpontokon keresztül is szeretnénk véleményeztetni, hogy melyek azok az atipikus foglalkozási formák, amelyekben szívesen részt vennének a hölgyek – fogalmazott.

Ezek között említhetjük például a részmunkaidőt, a kötetlen és az otthoni munkavégzést, de akár a több munkáltató által létesített munkaviszonyt is.

Görög Norbert a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság főosztály-vezetője nemzetközi kutatások eredményét taglalta: azokban az országokban, ahol a nők foglalkoztatási helyzete jó – kulcsszó, hogy rugalmas! –, nos, ott a gyermekvállalási kedv is magasabb. Ebben segíthetnek eme új irodák, ahogyan sok más mellett a gyed extra, a nagycsaládos szülők részmunkaidős foglalkoztatásának támogatása, a bölcsődei férőhelyek növelése.

Tanácsadás közben csíptük el az enyingi iroda két munkatársát is, Dér Virágot és Gurubi Edit Szilviát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A család mellett egy másik biztos pont

Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. Hogy jönnek ők ide? A Család és Karrierpontok a Nők a családban és a munkahelyen című pályázati rendszer alprojektjeiként jöttek létre. Az Echo Innovációs Műhely az enyingi projekt gazdája. Nos, Zugor Zsuzsanna rapid világtörténelmi előadást tartott. Az ókornál kezdte, a középkoron át eljutott a 19. századig és tovább. Rámutatott többek között arra, hogy a második világégés alatt nagyon sok területen álltak helyt a nők, hiszen a férfiak harcoltak, sokan sosem tértek haza.

– Igenis kell hogy legyen a család mellett egy másik olyan biztos pont, ahol mi is érvényre tudunk jutni – mondta az asszony. Ez a másik pont nyilván a munka.

Az Echo mellett a projekt konzorciumi partnere a Fejér Megyei Kormányhivatal. Buday Attila, a foglalkoztatásért is felelős főosztály vezetője üdvözli, hogy a nők mellett a munkáltatók is megszólítandó célcsoportjai az irodáknak. Elengedhetetlen az ő érzékenyítésük. Buday vallja, akár még hatékonyabbak is lehetnek a kisgyermekes anyukák részmunkaidőben!

Rózsás Ildikó, az enyingi CSAK szakmai vezetője volt az, aki megnyugtatott bennünket, hogy a kispapák egyenlők számukra a kismamákkal. Elmondta, a családok mellett az enyingi járás munkáltatóival is folyamatosan veszik fel a kapcsolatot.

A Kossuth utca 38. alatti kormányhivatal épületében lévő Enyingi Család és Karrierpontban egy intim szoba – a tanácsadások színtere –, egy képzési helynek jó terem és egy játszósarok van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában