Lúd, kása és újbor

2018.11.10. 08:20

„Elő”-Márton-napot tartottak több Fejér megyei településen

Nemcsak Fehérváron, hanem Csóron és Szabadbattyánban is „elő”-Márton-napot tartottak pénteken.

Majer Tamás, Szanyi-Nagy Judit, V. Varga József

A felsővárosi iskolások elsőként tesztelhették a ludaskását – persze újbor nélkül! Az ételt Major László „Dedy” porciózta

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csór

Márton-napi lámpás felvonulást tartottak pénteken este Csóron, de több más településen is előrehozták a jeles nap megülését. Csóron a Csóri Alkotó Közösség kikiáltója elmesélte a gyerekeknek Márton, a jólelkű katona történetét.

– Amikor Márton egy hideg téli éjszakán, egy sűrű erdőn lovagolt át, meglátott egy vacogó koldust. Kettévágta saját köpenyét, s ráterítette a fázó emberre… Márton álmában aztán megjelent Jézus, s ezután úgy döntött, hogy papnak szegődik. Telt-múlt az idő, a hívek azt szerették volna, hogy Márton pap legyen az ő püspökük. Márton viszont nem akart püspök lenni, ezért elbújt a libák közt az ólban…

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

S képzeljétek el, az emberek, olyan lámpásokkal a kezükben, mint amilyenek tinálatok vannak, Márton keresésére indultak. A nagy sötétben még a libák is segítették őket, hangos gágogásba kezdtek, így a hívek megtalálták Mártont, akiből aztán püspök lett – zárult a történet, amelynek elhangzása után felkerekedett a csóriak apraja-nagyja és a közvilágítástól ideiglenesen megszabadított községen végigbandukolva, versikéket és mondókákat kántálva, kedvesen falujukba idézték Márton szép történetét. Négy éve tartó hagyomány a faluban, hogy Márton-napkor lámpás felvonulást tartanak.

Székesfehérvár

A hagyományokhoz híven ezúttal is megrendezte Márton-napi rendezvényét a hamarosan negyedévszázados fennállását ünneplő Fehérvári Polgárok Egyesülete. Mint azt Palkovics Lajos elnök elmondta: rendezvényeikkel céljuk a hagyományok megőrzése, azok tisztelete és a közösség építése. Ezt Földi Zoltán, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója is aláhúzta, megerősítve, hogy nemcsak az emlékezés, de az együvé tartozás is fontos szempont. Kiemelten Szent Márton november 11-ei ünnepén, amikor a jóság üzenetét adják tovább egymásnak az emberek. Ezt hivatott jelképzeni az ilyenkor megjelenő lámpás (a fényesség) is – amely a felsővárosi iskola ötödik osztályosainak műsorában szintén alapvető kellék volt. A másik ötödikes osztály a Lúdas Matyit idézte meg egy drámajáték keretében. Szent Mártonról szakszerűen Haraszti Zsigmond néprajzkutató beszélt, őt megelőzően pedig a Hermann zeneiskola növendékei játszottak hangszereiken. A kulturális randevú ludaskása- és újbor-fogyasztásba torkollott.

A felsővárosi iskolások elsőként tesztelhették a ludaskását – persze újbor nélkül! Az ételt Major László „Dedy” porciózta
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szabadbattyán

A szabadbattyáni Cifrakert Óvoda ugyancsak kivette a részét a Márton-napozásból: Az aprónép nyitó táncházát a Kabóca népzenei formáció vezette az aulában, vidáman pörögtek-forogtak a kis táncosok. Majd megérkeztek a szülők, a nagyszülők, s kezdetét vette a lilahagymával megvadított libazsíros kenyér kóstolása, de a hagyományőrző túra előtt ugyancsak jól fogyott a meleg citromos tea is.

Szabadbattyánban a Kabóca együttes dudásával és dobosával, zeneszóra indult a menet a Telek utcából
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Kigyúltak a fények, és a Márton-napi lámpás felvonulás, a közös séta a Kabóca együttes dudásával és dobosával, zeneszóra indult a Telek utcából. Az óvodai menet hat utcát járt végig a környéken, és a művelődési háznál is megállt, a szabadbattyániak mécseseket gyújtottak a házaknál, úgy üdvözölték a hosszan kígyózó karavánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában