Felelősségteljes fiatalok

2018.11.21. 08:00

A védekezés a témája a Döntésünk a jövőnk plakátjainak

Hat megyei város 13 középiskolájának 30 csapata vesz rész idén a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által hatodik alkalommal meghirdetett versenyben.

Borsányi Bea

Két győztes csapat: a fehérvári lánykollégium és a sárbogárdi gimnázium diákjai örülhettek

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A Döntésünk a jövőnk című, a felelős szexuális magatartásra nevelés jegyében zajló vetélkedő második fordulójának eredményhirdetését tartották kedden délután a székesfehérvári autóbusz-állomás várójában, amelynek nagy üvegfalára kívül és belül is felkerültek a diákok által készített felhívó plakátok. Elnyűtt már a téma, gondolhatnánk, ráadásul ez már a 21. század, amikor minden információhoz pillanatok alatt hozzájuthatunk a világhálón.

Még mindig van miről beszélni

Megyei adatok azonban azt mutatják, még mindig van miről beszélni: évente mintegy 350–380 fiatalkorú esik teherbe, s ezeknek a terhességeknek nagyjából a fele végződik terhességmegszakítással. A biztonságos szexre felhívni a fiatalok figyelmét ugyanakkor azért is fontos, mert a nyári időszakban egymást érik a különböző fesztiválok, ahol fogy az alkohol, időnként a drog is, aminek egyik következménye a felelőtlen, védekezés nélküli szexuális együttlét és egy lehetséges nemi fertőzés.

Két győztes csapat: a fehérvári lánykollégium és a sárbogárdi gimnázium diákjai örülhettek
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A vetélkedősorozat célja, hogy a részt vevő diákok a megszerzett ismereteikkel tudják formálni kortársaik szemléletmódját, így segítve elő az ő egészségtudatos életmódjuk kialakítását. Erre mutatott rá a díjátadás előtt Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója: – A nem kívánt terhességek mellett, sajnos évről évre növekszik a nemi betegséggel orvoshoz forduló fiatalok száma. Van tehát tennivaló, és örömteli, hogy a versenysorozatban részt vevő diákok részt vállalnak ebben a munkában azáltal, hogy kiállnak a felelős magatartás képviselete mellett. A plakátok ebben a missziónak is nevezhető munkában szavak nélkül üzennek.

A zsűri nem tudott dönteni sem az első, sem pedig a harmadik helyezést illetően, így két-két díjat adtak ki. Első lett a fehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégium Bigék nevű csapata, illetve a sárbogárdi Petőfi Gimnázium Szifilisz nevű gárdája. A harmadik helyen pedig a dunaújvárosi Széchenyi Gimnázium Kotonszökevények, és a bicskei Vajda János Gimnázium Védekezés nevű csapata osztozott. A plakátok a későbbiekben vándorkiállításon vesznek részt, a versenysorozat harmadik, egyben utolsó fordulójára pedig november 30-án kerül sor Székesfehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában