nemzetközi plakátkiállítás

2018.11.03. 07:30

A napokban érkezett haza Krakkóból Varga Gábor Farkas grafikus- és képzőművész

Ha személyesen nem is mindenki ismeri a fehérvári alkotót, munkáival – a jópofa, sokszor fanyar humorral átitatott, többletjelentéssel bíró plakátokkal, az általa tervezett könyvekkel, kiadványokkal, kiállítások látványtervével – már sokan találkozhattak.

Bokros Judit

Művészek a megnyitón. Bal szélen Varga Gábor Farkas Fotó: Magyar Plakát Társaság

Varga Gábor Farkas többször szerepelt külföldi tárlaton is, Lengyelország pedig különösen közel áll a szívéhez. Október végén ötödször tért vissza, hogy részt vegyen egy nemzetközi, lengyel és magyar művészek alkotásaiból rendezett tárlat megnyitóján. Az esemény szervezője a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Dydo Poster Galéria volt, a kurátorok pedig a lengyel származású Ducki Krzysztof és a lengyel Agnieszka Ziemiszewska.

A részvétel meghívás alapján történt, s minden művész egy-egy plakátot állíthatott ki. A hazai alkotók főleg a Magyar Plakát Társaság tagjai közül ke­rül­tek ki – ide tartozik Gábor is –, de a profik mellett szerepeltek lengyel és magyar egyetemi hallgatók. Itt egyébként már önmagában a kiállítás lehetősége is elismerésnek számít, mert a lengyelek plakátművészete igen erős – mondta el Gábor, aki ebben a környezetben újabb szakmai visszajelzéseket kapott.

Művészek a megnyitón. Bal szélen Varga Gábor Farkas Fotó: Magyar Plakát Társaság

A fehérvári képzőművész egyik legfrissebb művével, az idei, ősz eleji Fehérvári Irodalmi Napokra (FIN) készült plakátjával vett részt a kiállításon. E rendezvényhez a kezdetektől, harmadik éve Gábor tervezi a plakátot és a szóróanyagokat. Mivel elsősorban irodalmi eseményről van szó, amelyen a könyvek és az olvasás kerül előtérbe, ezért a grafika is mindig ebből indul ki. S mivel a hétköznapokban már sok tevékenység – így a tervezés is – számítógépes formában történik, jólesik néha ki-kiszabadulni ebből a világból és szabadkézi alkotómunkát végezni – mesélt az ötlet megszületéséről Gábor, aki papírhajtogatással kezdte a munkát. A kész, könyvet tartó kezet formázó papírcsíkot aztán lefotózta, s visszatérve a számítógép elé, a digitális világba, megtervezte a plakátot.

A kiállítás kapcsán négy napot tartózkodtak Krakkóban, ahol ismét fölfedezték a város szépségét, számukra kedves pontjait.

A közeljövőben újabb tárlat nyílik a városban, és azon megint kiállítják Gábor egyik munkáját. Krakkó ugyanis 40 éve szerepel az UNESCO világörökségi listáján, ennek kapcsán írtak ki pályázatot. A fehérvári alkotó jelentkezett, s ugyan díjat nem nyert, ám plakáttervét bemutatják. Utazás azonban nem lesz, mert itthon is van bőven feladat: Budapesten novemberben, a Plakát Társasággal rendezik a PosterFestet, ami mindig nagy esemény, s alakulnak egyéb kiállítások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában