Megyekártyával fél áron lehet nézelődni

2018.10.24. 08:00

Új ásványkiállítással is vár a bányamúzeum

Csillék és a bauxitbányászathoz kötődő egyéb eszközök is láthatók a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumban, a hozzá tartozó Földtani Parkban pedig egy tanösvény várja a látogatókat.

Bokros Judit

Az Imre névre hallgató, egykor itt szolgáló mozdonyt is megnézhetik a gánti múzeumban

Fotó: Házi Péter

A Balás Jenőről elnevezett múzeumban az 1914–1990 közötti időszak ismérvei alapján követhető nyomon a magyarországi bauxitbányászat története. A kiállított tárgyak között vannak a külszíni fejtéshez és a mélyművelésű bányászathoz szükséges eszközök, továbbá a kitermelt bauxit szállítására és személyszállításra alkalmas eszközök – például egy mozdony és több csille – is találhatók.

A tárlat első része a bányamérnök Balás Jenő életútját, tevékenységének jelentőségét mutatja be. Neki köszönhető a bauxit megtalálása Gánton, ahol 1926-ban kezdődött meg a bányászat. Érdemes tudni, hogy a gánti Európa leggazdagabb bauxitbányája volt.

Az Imre névre hallgató, egykor itt szolgáló mozdonyt is megnézhetik a gánti múzeumban
Fotó: Házi Péter/Fejér Megyei Hírlap

A múzeum igazgatója, Mécs Csaba felhívta a figyelmet arra: hamarosan egy ásványgyűjtemény is az állandó tárlat részét képezi majd. Ebben a külszíni bányászat során előkerült ásványokat, fosszíliákat mutatnak be. Az anyagot a napokban szállítják, s akár már a hétvégén látható lesz. A földtani parkot sem érdemes kihagyni, ha már valaki a múzeumnál jár. Ezen tulajdonképpen egy tanösvény megy keresztül, s a mellette elhelyezett tizenhárom állomás a földtörténeti korokat mutatja be. A körülbelül másfél kilométeres útvonal nagyjából másfél óra alatt járható be.

A belépés a múzeumba és a földtani parkba október 27-én, azaz most szombaton 10 órától Megyekártyával fél áron lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában