A martonvásári múzeumba akár félárú jegy váltható

2018.10.10. 07:10

Tárgyak, fotók révén is megelevenedik az óvodatörténet

Országosan egyedülálló kiállítás látható az Óvodamúzeumban, amelynek látnivalói az aprónépet éppúgy leköthetik, mint a felnőtteket.

Bokros Judit

Óvodai életképek, a neveléshez kötődő tárgyak, dokumentumok láthatók

Fotó: FMH Archív

A martonvásári Óvodamúzeum Harcsa Tiborné nyugalmazott óvodavezetőnek köszönheti létrejöttét. Ő volt ugyanis az, aki gyűjtötte és mentette a hazai óvodatörténet emlékeit, tárgyait. A jelenleg látható anyag 1995-ben Nyíregyházáról került Martonvásárra, hiszen ide kötődik az első magyar és közép-európai kisdedóvó létrehozója, Brunszvik Teréz, akinek kultusza ma is él.

A múzeum anyaga az 1828-as megnyitástól az 1950-60-as évekig mutatja be a magyar óvodatörténetet. E szűk másfél évszázad tárgyain, dokumentumain keresztül követhetők nyomon a pedagógiai irányzatok, és az, melyik korszakban mivel, hogyan játszottak szívesen a gyerekek, miként nevelték őket. Egyszóval, a régi óvodai életről szerezhet benyomásokat, ismereteket a látogató.

A múzeum szakmai vezetője, Miklós Gergely hangsúlyozta: országosan egyedülálló tárlatról van szó, amely minden korosztályt leköthet. A felnőttek mellett a gyerekek is szívesen nézegetik a szépen berendezett enteriőröket, ám van néhány kipróbálható játék is. A gazdag tárgyi anyagban régi ruhák, használati eszközök szintén helyet kaptak.

A tárlathoz hozzátartozik egy adattár és egy fotótár, valamint egy több ezer kötetes szakkönyvtár is, így az óvodatörténet iránt mélyebben érdeklődőknek van miből böngészni.

Óvodai életképek, a neveléshez kötődő tárgyak, dokumentumok láthatók
Fotó: FMH Archív

Miklós Gergely megemlítette: az állandó kiállításnak van másik része is. Ebben a Brunszvikok által készített alkotások láthatók, de még Teréz unokahúga, Teleki Blanka műve is megtekinthető. A képeket a ma élő leszármazottak adományozták.

A múzeum mellett igazi vonzerő lehet a hozzá közeli Brunszvik-kastély és annak parkja, utóbbi jó időben szinte kínálkozik egy könnyed sétára.

Ezen a hétvégén, október 14-én, vasárnap az Óvodamúzeum is 50 százalékos kedvezménnyel látogatható a Megyekártyát felmutatóknak. A nyitva tartási idő ezen a napon 11-17 óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában