„Nem jöttem én gyalog”

2018.10.23. 15:30

Szakmai napot szerveztek a népzene, a népdalok szerelmeseinek Nagylókon

„Nem jöttem én gyalog…” címmel szakmai randevúra hívta a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza és a Nagylóki Közösségi Ház a népdalkörvezetőket, népdalénekeseket és citerazenekar-vezetőket.

V. Varga József

Szíveslátás nagylóki módra – Vakler Anna művésztanár és párja, Németh István népzenegyűjtő

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A megyei művelődési központ évente többször biztosít bemutatkozási lehetőséget a megyei együttesek, nyugdíjasdalárdák, pávakörök, citerazenekarok számára Fejér megye településein és a megyeszékhelyen egyaránt. A népzenei minősítőkön, népdaléneklési versenyeken fellépő csoportok vezetői nemcsak az oklevelet vehetik át, hanem a szakmai testülettel történő konzultáció során további munkájukhoz, fejlődésükhöz is útmutatást kapnak.

Közösen emlékeztek a kiváló népzenészre, Nagy Lászlóra

A Csoóri Sándor Alaphoz benyújtott pályázat és az elnyert támogatás tette lehetővé, hogy a két intézmény idén külön, csak továbbképzési és ismeretszerzési céllal szakmai napokat szervezzen a népzene szerelmeseinek – tudtuk meg Major Lászlóné Kati művelődésszervezőtől. A nagylóki rendezvénynek szombaton a közösségi ház adott otthont. Született 1888-ban címmel a perkátai Mosonyi Józsefről és dalairól Vakler Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzenei tanszékének Artisjus-díjas művésztanára és Németh István népzenegyűjtő, a MTA Zenetudományi Intézetének nyugalmazott munkatársa tartott előadást.

Varró János népzenész, népzene-pedagógus A citera tanításának és tanulásának ezer arca, avagy 45 év a tapasztalatok tükrében címmel osztotta meg ismereteit, gondolatait a hallgatósággal. Az elméleti ismereteken túl persze közös daltanulás is szerepelt a programban. Varró tanár úr adventi, karácsonyi dalokat tanított.

Szíveslátás nagylóki módra – Vakler Anna művésztanár és párja, Németh István népzenegyűjtő
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A rendezvény aktualitását adta továbbá, hogy öt évvel ezelőtt hunyt el a kiváló népzenész, Nagy László „Nagyec”. Tiszteletére összegyűltek azok a zenészek, akik még az ő vezetésével kezdték meg népzenei munkájukat, s az általa összeállított dalcsokrokkal emlékeztek rá. Közreműködött a Nagylóki Népdalkör és a Csobolyó citerazenekar, a Seregélyesi Élő Ősz Nyugdíjasklub és a Ködmön citerazenekar, valamint a Nagylóki Baka Dalkör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában