irány a civilek?

2018.10.04. 17:30

Ruhagyűjtő konténer bizony nem lesz több Fehérváron sem

Korábban a város számos pontján működtek bedobós ruhagyűjtők. Egy ideje azonban szépen lassan eltünedeztek. Vajon miért? Hová tegyük a feleslegessé vált ruhát?

Sági Zoltán

Az egyik nagyáruház parkolójában ottjártunkkor nem találtunk tűrhetetlen állapotot, bár állítólag gyakori a szemétkupac

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elsőként a város egyik legnagyobb áruházát kérdeztük, amelyik a területén engedélyt adott ruhagyűjtő konténerek kihelyezésére. A vezetőt nem értük el, de a területre „rálátással” bíró dolgozóktól megtudtuk: a konténersor neurotikus pont az áruház életében. A biztonsági kamerák felvételeit visszanézve elképesztő eseménysoroknak lehetnek szemtanúi az arra jogosultak. A használt ruha ugyanis nemcsak a konténer üzemeltetőjének jó üzlet, hanem a konténerek „fosztogatóinak” is.

Zsoldoshadak szabad rablása

Akik azon túl, hogy adott esetben kiskorú segítőik épségét is veszélyeztető módon próbálnak hozzájutni a tárolók tartalmához, a zsákmány szortírozását is helyben végzik el, hajdani zsoldoshadak szabad rablása után visszamaradó állapotot idéző látványt hagyva maguk után. „A léc folyton rezeg” – ahogy az áruház egyik középvezetője fogalmazott, ám az üzleti racionalitás egyelőre a járulékos szolgáltatás megtartása mellett szól.

Az egyik nagyáruház parkolójában ottjártunkkor nem találtunk tűrhetetlen állapotot, bár állítólag gyakori a szemétkupac
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A ruhagyűjtő konténeren található telefonszámot felhívva egy férfi válaszolt, aki elmondta: az a cég, amelynek megbízásából ő a helybeli gyűjtőket üríti, az országban is egyedüliként dolgozik e piacon, „de Hunyadi József a tulajdonos, inkább őt kéne keresni”. Hívtuk hát az épp külföldön tartózkodó tulajdonost, aki végül cége, a Textrade Kft. kommunikációs vezetőjén, Hartay Mihályon keresztül válaszolt. Megtudtuk: Fehérváron csak magánterületen vannak ruhagyűjtő konténereik, hét darab, együttműködési szerződések alapján. A megyében 120, az országban 1500 konténert működtetnek. A ruhanemű nagyobb részét valóban értékesítik, de szerződésük van a vöröskereszttel: igény esetén ellátják annak területi szervezeteit is. Hartay Mihálytól megtudtuk még, közterületre csak önkormányzati engedéllyel lehetne konténereket kihelyezni, ám ilyen engedélyük jelenleg nincs.

Civil szervezetek segítenek

A fehérvári önkormányzattól kapott információ alapján pedig úgy tűnik, nem is fognak: „A korábbi időszakban többször adott ki közterület-használati engedélyt a hatóság a ruhagyűjtő konténereket üzemeltető cég számára. Sajnos sok bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy ezeknek a konténereknek a környéke zavaróan rendezetlen, a tisztán tartást pedig az üzemeltető cég nem tudta megnyugtatóan biztosítani. Székesfehérváron számos olyan civil szervezet és intézmény működik, amely helyi vagy akár országos hatókörrel segíti a nehéz helyzetben lévőket – ezeken a helyeken bárki leadhatja a számára feleslegessé vált ruhaneműket.”

Kérdés persze, hogy a civilek feladata-e a romok eltakarítása. A fehérvári karitásznál Sinkovicsné Máté Hortenzia elmondta: a használtruha-piac az elmúlt időszakban kínálativá változott. Magyarul: ők is tele vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában