Tonnás tömbökre hullanak az ázott levelek

2018.10.18. 07:20

Poklosi Péter tartott rendhagyó történelemórát a Hosszú temetőben

„Itt van az ősz, így hát eljött az ideje annak, hogy elsétáljunk a temetőbe és meglátogassuk szeretteink sírját, és nemcsak a családtagokét, hanem barátokét és kedves ismerősökét is.”

Palocsai Jenő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezzel a gondolattal kezdte Poklosi Péter tanár úr a rendhagyó történelemórát a Hosszú temetőben, ami hivatalos nevén Szentháromság temető. A tizenhárom közül ez a leg­előkelőbb temető a megyeszékhelyen, hiszen sok nemesi család, hősi halott, katona és kereskedődinasztia, papi méltóság, polgármester és híresség nyugszik itt, a hosszú, szűk utcák valamelyikében.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Több évszázados gránit- és műkő tömbök vallanak arról, milyen korban éltek és milyen sírt, kriptát vagy emlékhelyet készített becses halottjának a család, a város, esetleg az utókor. De Poklosi és az egyesület nélkül nem vehetnénk részt ilyen csendes és elmélázó időutazáson.

A sok munka és némi önkormányzati forrás nélkül a sírokat befutná a borostyán, a kovácsoltvas rácsokat elenné a rozsda, a kereteket szétfeszítenék a gyökerek, míg a zuzmók színes foltjai örökre eltakarnák a kíváncsi szemek elől a valaha arannyal kifestett, vésett betűket. A hasonló sétáknak köszönhetően azonban mindez nem lesz az enyészeté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában