Kis mérete ellenére nagy élet folyik itt

2018.10.13. 07:00

Összkomfortos ékszerdoboz – Vereb főként önerőből fejlődik

A 830 főt számláló település a Gárdonyi járás egy kis ékszerdoboza, amely csendesen bújik meg a környék erdői és mezői között. A rendezett községben a közösség összetartó, és szorgosan dolgozik. Vereb legnagyobb értéke a föld.

Borsányi Bea

A településen minden közmű elérhető, a jövőben az utak állapotának javítására és a vízelvezetésre teszik a hangsúlyt

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

– Nálunk a telkek átlagos mérete 3500 négyzetméter körül van, ami jól mutatja, hogy Vereb mindig is a mezőgazdaságból élt az idők folyamán. Ma is sok a gazdálkodó, a fiatalabbak viszont már inkább a gyümölcstermesztésre álltak rá. Megvannak a vállalkozóink is, akik a településen szeretnének megélni, de a lakosok jó része Budapestre vagy Fehérvárra jár naponta dolgozni, illetve a Velencei-tónál található vendéglátóhelyek is többeknek adnak munkát. Szerencsére jó a buszközlekedés Kápolnásnyékre, ahonnan vonattal mind a két város elérhető – kezdte a falu bemutatását Kurcz Mária, aki 2006 óta polgármester.

A lakosság száma a statisztikai adatok szerint 2015-ig csökkenő tendenciát mutatott, de a polgármester büszkén mesélte, hogy az utóbbi három évben egyre több gyermek születik Vereben. Tavaly például 17 babának örülhettek a településen, amelynek lakosságszáma így, ha lassan is, de növekedésnek indult. A nyugalom, a gyönyörű környezet pedig új beköltöző családokat vonzott a ma már összkomfortos faluba, amely öt éve a csatornahálózatát is kiépítette. Kurcz Mária arra is büszke, hogy sok mindent önerőből gazdálkodtak ki, mivel kis településről van szó, ezért a pályázatokon sem kapnak többet egy meghatározott összegnél.

– Legutóbb a Petőfi utcát újítottuk fel, de szeretnénk további utakat is rendbe hozni, valamint tervezzük a ravatalozó rendbetételét is. Ezen felül a vízelvezetést kell megoldanunk bizonyos utcákban. Mivel a falu völgyben fekszik, ezért a víz sok kárt tud okozni. Ám Vereben mindig is tenni akaró, aktív emberek dolgoztak a testületben, ennek köszönhetően az elmúlt években, sok mindent sikerült fejlesztenünk, megvalósítanunk. A Vereb életében fontos szerepet betöltött Végh család egyik leszármazottja, Végh Péter többször is mondta nekem: mindig legyenek terveitek, a pénz meg majd megjön hozzá. Panaszkodni persze könnyű és mindig lehet, de elmondhatom, az idén olyan pénzügyi mérleget zárhat a település, amelyből sikerült a több mint 20 millió forintos hiányt kivezetni – mondta el a polgármester asszony.

A településen minden közmű elérhető, a jövőben az utak állapotának javítására és a vízelvezetésre teszik a hangsúlyt
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A falusi turizmus terén is szeretnének előbbre lépni, mivel a településen nincsenek szálláshelyek, viszont vannak olyan rendezvények – például a Vereb Vitéz napja, amelyből idén már a tizediket rendezték –, amelyre máshonnan is érkeznek. De a túrázókról, természetjárókról sem feledkezhetnek meg. És ha már a rendezvényeknél tartunk, Vereb ezen a téren is igen aktív: amilyen kicsi, olyan sok előadást, kulturális programot kínál az érdeklődőknek, neves előadókkal, művészekkel, fellépőkkel. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a téli időszakban futó Verebi Esték sorozat, amely szintén tíz éve tart. Az Égi Íj Völgye, egy tavaly épült nomád tábor, ahol a Szivárvány Törzs Közhasznú Egyesület szervezésében idén nyáron első alkalommal tartottak nemzetközi ifjúságcsere tábort.

– Az a típus vagyok, aki polgármesterként nem felújított utcákban vagy utakban méri a munkáját, inkább a rendezvényekben. Úgy érzem, az elmúlt években sikerült közelebb vinnünk az emberekhez Vereb történetét és egy jó közösséget összekovácsolni. Számomra a legfontosabb az, hogy az itt élők jól érezzék magukat és boldogok legyenek Vereben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában